Tessa Borrenberghs

Wie is Tessa Borrenberghs?

Tessa Borrenberghs is de oprichtster van Borrenberghs en Borrenberghs Studio. Ze is 26 jaar en afkomstig van Kortessem. Ze behaalde een master in product design aan de Luca School of arts en specialiseerde in Sustainable fashion in the luxury sector aan de University of Arts in London en Business sustainability management aan de University of Cambridge. Tessa maakte van jongs of aan haar eigen kleding. Met haar studies en 14 jarige ervaring in de mode industrie wil Tessa het mode landschap verduurzamen

Haar stages behaalde ze bij het Deense label Underprotection en het Belgische Natan Couture.

Op het kruispunt van vrouwelijke en minimalistische werelden vindt Borrenberghs een synergie van inspiratie, stijl en verbeelding. Ze is ervan overtuigd dat de ontmoeting van deze drie resulteert in de creatie van elegante, evenwichtige en sensuele ontwerpen, die hun vrouwelijke wortels niet vergeten zijn. Ze heeft een plaats veroverd binnen de 'minder is meer'-filosofie op het gebied van mode, lifestyle en design. Borrenberghs is de bestemming geworden voor tijdloze lifestyle en essentiële inspiratie. De meeste mensen beschrijven de stijl van Borrenberghs: de moderne 90’s met een kruising tussen de Deense- en Belgische stijl.

Haar bedrijf Borrenberghs is een duurzame Belgisch luxe modemerk. Op het kruispunt van couture en ready-to-wear creëert Borrenberghs luxe mode met een tijdloze en vrouwelijke look.

De duurzame focus ligt in het businessmodel: transparantie, duurzame materialen, fair trade productie, CO2 uitstoot zo laag mogelijk enzoverder. Borrenberghs lanceert jaarlijks verschillende collecties en stukken die seizoenloos zijn.

Naast deze collecties zijn er de ‘limited edition pieces’ beschikbaar die volledig uniek zijn.

Wat doet Tessa Borrenberghs op het Fair Fashion Fest?

Op zondag 24 april zit Tessa in een panelgesprek genaamd "De realiteit rond de mode-industrie begrijpen". Hier kaart ze verschillende onderwerpen aan en discussieert ze die met haar panelleden: Lotte Philipsen, Sara Ceustermans en Caroline Cecile Baeten.

Ze zal het onder andere hebben over alles rond duurzame mode, circulaire fashion en waarom dit het meest belangrijkste is in de mode-industrie en over de nieuwe functie vandaag de dag als fashion designer in een snel evoluerende wereld.

Maar ze zal ook digital fashion aankaarten en hoe een 3D teken programma de leveringsketen beïnvloed.

Ze spiegelt altijd haar eigen ervaring aan de onderwerpen van discussie.

Het panelgesprek gaat door van 14.45 uur tot 16.30 uur in de Kelderzaal van de Centrale.

Wat is er zo uniek aan Borrenberghs?

Wat Tessa's hoofddoel was, toen ze begon met Borrenberghs, was om een fashionable sustainable modelabel op te richten. Ze zag de nieuwe sustainable brands als paddenstoelen uit te grond komen, maar die waren vaak in een basic stijl. En dat is zeker niet verkeerd: basics stays forever. Sustainable fashion staat momenteel toch nog een beetje een saai daglicht. Het raakt stilaan wel uit deze fase, maar we zijn er nog niet. Tessa wou graag zo toch meer wat fashiongehalte. Ze wou een fris en modern Belgisch label. Vaak wordt de Belgische mode erkend aan het rauwe en duistere stijl, met Dries van Noten en Natan Couture als uitzondering natuurlijk. Maar kijk maar naar Martin Margiela, Ann Demeulemeester... Tessa is wel verzot op déze Belgische stijl, ze vindt het echt uniek en ze heeft er veel respect voor. Maar toch wou ze het graag anders. Tessa wilt licht en fris en natuurlijk haar persoonlijke stijl eraan toevoegen. Haar stijl bevat eigenlijk veel neutrale kleuren, maar de silhouetten zijn vaak complexer. Laten we zeggen, het is nooit saai om een Borrenberghs stuk te dragen. There is always something interesting going on. De meeste mensen zeggen wel dat Tessa's kledingmerk een combo is tussen Belgische en Deense fashion. Ze is gegroeid uit België, maar groeit verder richting Kopenhagen. Het is haar tweede thuis. Het doel is, en hopelijk krijg ze dat dit jaar klaar, om volledig transparant te zijn en super super super duurzaam gecombineerd te zijn met een hele hoge kwaliteit. Mensen verdienen te weten waar hun kleding vandaan komt en het is Borrenberghs's job om dat zo verantwoordelijk te doen. Momenteel maakt ze alles zelf, maar omdat ze groter aan het worden is, zal de productie moeten verplaatsen, maar ook dit zal op een zeer verantwoordelijk manier gebeuren.

Met Borrenberghs probeert Tessa mensen te inspireren en met Borrenberghs Studio probeert bedrijven te inspireren en helpen om over te schakelen naar een duurzaam business model.

Hoe omschrijft Tessa haar kledingstijl?

Tessa houdt wel van een moderne 90s vibe. Dat zie je natuurlijk ook terug komen in Borrenberghs. Ze is ook niet bang om wat bloot te laten zien. Tessa probeert altijd het juiste evenwicht te vinden in kleur en snit. Haar sterkste punt is een taille creëren met haar kleding. En ze houdt echt van alles mixen en matchen in haar kleerkast, dat verklaart waarom ze van neutrale tinten houdt waarschijnlijk. Ze houdt wel van een sterke schouder en een goede taille. Jassen, schoenen, accessoires en handtassen zijn haar favoriete items waar ze wel in durft te investeren.