Programma Fair Fashion Fest 2022

ZONDAG - 24 april

Het Fair Fashion Fest vindt plaats op twee locaties: De Centrale en Het Industriemuseum. De locaties zijn op wandelafstand van elkaar (verbonden via de Kongostraat).

Download het volledige programma van zondag hier of ontdek hieronder de line-up per locatie.

De Centrale

DC banner
Fair Fashion Talks afbeelding

FAIR FASHION TALKS

Locatie: Kelderzaal

13.00-14.30 | Panel: Fixing Fashion

'Kunnen we de mode-industrie herstellen?', dat is de centrale vraag van dit panelgesprek. Duurzame modejournalist Sarah Vandoorne zoekt in dit panelgesprek niet enkel naar verbeteringen op vlak van ecologische duurzaamheid, maar ook op sociaal vlak.

Ze modereert het gesprek met Caroline Van Peteghem (De Transformisten), Lennert Goessens (VZW Verzamelwoede) en Alicia Minnaard (ngo One Army), die elk op een totaal andere manier actief zijn in de modesector.

(14.30-14.45 | Muzikaal intermezzo door Osman Güney)

14.45-16.30 | Panel: realiteit rond de mode-industrie begrijpen

Weekend Knack-journalist Lotte Philipsen doet een poging om de mode-industrie, en dan zeker de duurzame modeindustrie, te begrijpen. Ze kijkt naar de actuele toestand, en betrekt daarbij pioniers die het verschil (proberen) maken.

Tijdens Lotte modereert het panel met Sara Ceustermans (Schone Kleren Campagne), Tessa Borrenberghs (oprichtster van luxe modemerk Borrenberghs en Borrenberghs Studio) en Caroline Cecile Baeten (oprichter van Dressr).

(16.30-16.45 | Muzikaal intermezzo door Osman Güney)

16.45-18.00 | Keynote speaker: Khaing Zar (vakbondsleider uit Myanmar)

Tot begin 2021 was Myanmar een populair land voor kledingmerken en -retailers. De erg lage lonen maakten het land extra aantrekkelijk voor investeerders. Merken als H&M, Primark en C&A lieten er kleren maken. Kledingarbeidsters woonden in slums zonder elektriciteit en stromend water. Begin 2021 greep het leger er opnieuw de macht. De vakbonden waren vanaf het begin heel actief in het protest maar leden ook zware verliezen: veel mensen werden opgepakt en veroordeeld tot zware straffen, zonder eerlijk proces. Vakbondsleider Khaing Zar vertelt over de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken in haar land en de impact van de staatsgreep.

WORKSHOPS

14.00-17.00 | Repair Café (Danszaal 1)

Is je lievelingsjurk gescheurd? Zit er een gat in je mooiste trui? Heeft de rits van je broek het begeven? Tijdens het Repair Café staan vrijwillige herstellers van Gents MilieuFront en Repair&Share voor je klaar om jouw kleren een langer leven te bezorgen.

Helemaal gratis, tenzij er nieuwe materialen (zoals een rits) nodig zijn om de herstelling uit te voeren. Een vrije bijdrage is altijd welkom. Reserveren is niet nodig, kom gewoon naar De Centrale met het kledingstuk dat je wil laten herstellen. Geen nood als je even moet wachten tot een hersteller jou kan helpen, er is genoeg te beleven! Zo kan je er deelnemen aan twee Fair Fashion Challenges.

13.30-15.15 | Textielgeschiedenis en kleur- & stijladvies door Soner Cetin (Danszaal 0)

In deze workshop deelt designer Soner Cetin zijn kennis over de veranderingen in de textielindustrie vanaf 1900 tot op heden. Je kan Soner eveneens bevragen voor kleur- en stijladvies op maat, zowel voor mannen als vrouwen. (inschrijven kan via deze link)

16.00-17.30 | Mindful Fashion Workshop by B.Right (Danszaal 0)

Waarom vormt stijl de sleutel tot een slimme kleerkast waar creativiteit centraal staat. Hoe vind je jouw stijl? Wat betekenen duurzame keuzes voor jou? Dit en meer ontdek je tijdens deze interactieve lezing over mindful fashion. Na deze lezing ben je geïnspireerd om onmiddellijk in je kleerkast te duiken. (inschrijven* kan via deze link)

*geen plaatsje kunnen bemachtigen voor deze workshop? Volg dan zeker B.Rights Small Talk. Die gaat door om 14u, in Zaal Remi (in het Industriemuseum)

Doorlopend | Closet Sale by Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum (Leslokaal 1)

Deze Closet Sale is dé gelegenheid om een koopje aan de haak te slaan. De vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum stellen hun kleerkasten open voor al wie er interesse in heeft.

Wil je deelnemen als standhouder? Hier vind je alle info.

Workshops afbeelding
Sapeurs afbeelding

WORKSHOPS

Doorlopend

Een mooie duiding als a way of life, een uitdrukking voor het overwinnen van koloniale superioriteit, maar nu armoede.

Door hun stijl en kleurenpalet vergemakkelijken ze de worsteling van het dagelijkse leven en worden ze het symbool van geluk binnen hun gemeenschappen: ze zijn vlinders tussen de motten.

Maar anderen geloven dat deze daad en levenswijze een kleine sprankel van hoop brengt in een land waar soms alles verloren lijkt - dus waarom niet? Waarom zou een man overdag geen loodgieter zijn en 's nachts een dandy, of een flamboyante held. Het is hun 'joie de vivre'.

Vive La Sape!

MODESHOW

16.30 | Modeshow - Walking the talk: ethical and sustainable fashion show (De Oude Elektriciteitscentrale)

Een modeshow georganiseerd door een groep geëngageerde jongeren, daar mag je je aan verwachten op de tweede festivaldag. Ze tonen hun favoriete Fair Fashion-merken, die mode niet alleen ethischer en duurzamer maar ook leuker maken!

Ze maakte een selectie van kleine (lokale) makers, en grote internationale merken.

Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt dankzij het EU-WISE project van Fair Trade Advocacy Office.

CATWALK afbeelding
Exposities afbeelding

EXPO'S

Doorlopend | Music & fashion: a strong connection

Fotograaf Shalan Alhamwy sprak een reeks muzikanten aan om speciaal voor het Fair Fashion Fest een fashion statement te maken. Het resultaat is een verbluffende foto-expo, met o.a. Sioen, Farnoosh, Galina Velikova ...

Doorlopend | African fabrics als rode draad

Wanneer er in België wordt gesproken over Afrikaanse stoffen, gaat dit vaak maar over een zeer beperkte selectie ervan. Met deze expo willen we de diversiteit aan technieken en prints tonen, en zo je blik op 'African fabrics' verruimen.

Doorlopend | Hoe zetels stofferen?

De textielindustrie veranderen, daarvoor kijken we verder dan enkel kleding. Styliste Celestine Makanisa Kilula heeft een graduaat in bancaire studies en werd dankzij haar ouders gedurende meer dan veertig jaar ondergedompeld in de boeiende naai-ambacht. Met al deze kennis op zak heeft ze zich daarna verdiept en gespecialiseerd in het snijden en naaien zonder patroon. Kom tijdens Fair Fashion Fest haar skills bewonderen want neemt ze een aantal fauteuils onder handen.

Doorlopend | Paspoproute

De paspoppen staan doorheen De Centrale met werk van onder andere Soner Cetin, Sanna Shirzad, Lucie Kaisala, Liesl De Ridder en WZC De Liberteyt.

MODEMARKT

Doorlopend (Turbinezaal)

Op onze iconische Fair Fashion Market vind je de grootste verzameling eerlijke modemerken en duurzame ondernemers. Elk van hen komt met z'n mooiste collectie.

Iedereen kan er terecht, van volwassenen tot de allerkleinsten. Er is zelfs een vintage corner voor de liefhebbers van tweedehands, en een heleboel accessoires. Van duurzame brands tot lokale makelijen, kom ontdekken wat de Fair Fashion Market voor jou in petto heeft!

Noot: de ene helft van de modemarkt vind je in het Industriemuseum (1ste verdieping), de andere helft in De Centrale (Turbinezaal), ga dus zeker langs op beide locaties.

Modemarkt Centrale
Eten en drinken afbeelding Tekengebied 1

ETEN EN DRINKEN

Komaf Koffie

Komaf Koffie schenkt koffie met of zonder melk, maar áltijd met een babbel en een glimlach. De professionele barista’s van Komaf Koffie zijn nieuwkomers die graag hun koffiekunsten tonen bij jou. Speciaal voor Fair Fashion Fest nemen ze het binnenplein van De Centrale voor hun rekening. Je kan er terecht voor een streep muziek, liters koffie en bakken sfeer. Kom af!

Let's Save Food

Let's Save Food is een groep Gentenaren die actief voedselverspilling tegengaan. Ze halen over heel Gent voedseloverschotten op bij winkels, horeca, producenten of buren. Deze voeding verdelen ze aan buren en leveren ze aan verenigingen, acties of organisaties die armoede bestrijden. Kom proeven van hun engagement!

Het Industriemuseum

IM banner

SMALL TALKS

De Small Talks zijn er voor iedereen die graag in gesprek gaat met duurzame modepioniers of mensen die op één of andere manier het verschil maken. Tijdens deze intieme sessies is er vooral veel ruimte voor interactie tussen sprekers en publiek.

14.00 - 15.00 | Mindful fashion by B.Right (Zaal Remi, 4de verdieping)

Er is een groeiend bewustzijn. Voor meer en meer mensen vormt yoga en meditatie een onderdeel van hun leven. Maar hoe kunnen we dit bewustzijn doortrekken naar onze kleerkast, zodat we op een mindful manier kunnen kopen en gebruiken. Welke strategieën zitten er achter de huidige systemen die ons constant triggeren in het verlangen naar meer.

Dit en meer ontdek je tijdens deze lezing over mindful fashion. In de small talk ontdek je de principes achter mindful fashion. In de workshop van B.Right ga je er zelf mee van start. Deze gaat door om 16.00 in Danszaal 0 in De Centrale.

16.00 - 17.00 | Kleur bekennen (Zaal Remi, 4de verdieping)

Het kleuren van textiel is het meest vervuilende proces in de textielindustrie. In 2021 bezochten journalist Sarah Vandoorne en fotograaf Sarah Van Looy elf ondernemers die elk op hun eigen manier pionier zijn op het vlak van duurzame textielverf(technieken). Hun expo 'kleur bekennen' kan je heel het weekend aanschouwen in het museum. Door alternatieven af te beelden, tonen ze dat er meer duurzame manieren zijn voor het verven van textiel, zonder chemicaliën of zware metalen. Ontdek hun bevindingen tijdens deze inspirerende talk.

17.00 - 18.00 | Een kleerkast die bij je past (Zaal Remi, 4de verdieping)

"Een garderobe die goed is voor jezelf en de planeet, hoe begin je eraan?", dat is de centrale vraag waar ontwerper en ondernemer Soraya Wancour (Studio AMA) mee aan de slag gaat.

Small talks afbeelding
Demonstratie

DEMONSTRATIE

14.00-17.00 | Demonstratie plantaardig verven (Textielatelier, 3de verdieping)

De stoffen die we dragen bevatten vaak chemicaliën die niet altijd goed zijn voor ons lichaam en het milieu. Door stoffen of garens plantaardig te verven doe je zowel jouw huid als de natuur een plezier. Benieuwd naar hoe dit in zijn werk gaat? Tijdens deze demonstratie geven we je meer info over het proces van plantaardig verven en tonen we hoe het moet. Je vindt ons in de textielafdeling op de derde verdieping.

WORKSHOPS

14.00-17.00 | Swapping (Zaal Kazim, 2de verdieping)

Kledingruil is een win-win-win. Jouw miskopen of kleren waar je niet langer blij mee bent, maken iemand anders gelukkig, en jij krijgt er een nieuw stuk voor in de plaats. Dat is goed voor jou, voor de andere persoon en voor de planeet.

Ga tijdens deze clothing swap met jouw kledingstuks naar de kleine kamer naast de polyvalente ruimte (op dezelfde verdieping). Daar kan je van 13u tot 18u kleding brengen die je wil swappen. Nadien kan je à volonté snuisteren tussen de binnengebrachte kledingstukken.

14.00-18.00 | Inloopworkshop visible mending (Textielatelier, 3de verdieping)

Upcycling en textiel, een gouden combinatie! Tijdens dit atelier kan je proeven van verschillende textieltechnieken die je helpen om jouw kapotte kleren een tweede leven te geven. Een gat in je favoriete jeans? Met een mooie borduurtechniek maak je er net een eyecatcher van. Juist in het herstellen van je kledij ligt de schoonheid, een gouden randje als het ware! Breng gerust een eigen kledingstuk mee, maar geen nood, wij voorzien voldoende materiaal waarop je kan oefenen. Je kan doorlopend aansluiten in de textielafdeling, op de derde verdieping. De workshop wordt begeleid door textielontwerpers Janne Gistelinck en Sofie Verscheure.

14.00-18.00 | Tinkeren met textiel voor kinderen (5de verdieping)

Tinkeren is een speelse methodiek waarbij je aan de slag gaat met vrolijke materialen en fijne technieken. Zonder handleiding boks je zo je eigen creatie in elkaar. Speciaal voor Fair Fashion Fest leven we ons uit met restjes textiel. Je vindt ons in de Tinker Studio, op de vijfde verdieping van het museum.

Doorlopend | Photobooth

Elisa heeft een photobooth opgesteld zodat je een leuke foto en een souvenirtje van het Fair Fashion Fest krijgt! Strike a pose om te protesteren tegen de huidige mode-industrie!

Workshops afbeelding
Exposities afbeelding

EXPO's

Doorlopend | Kassa Kassa! (1ste verdieping)

Maak kennis met de geschiedenis van consumptie en distributie van 1850 tot vandaag. Van de kruidenier om de hoek en de opkomst van supermarkten tot e-commerce, met veranderende beroepen, evoluties in koopkracht, marketing en reclame, logistiek en transport.

Doorlopend | Pagne Africain (3de verdieping)

Op de textielafdeling vind je de tentoonstelling Pagne Africain. Deze dompelt je onder in de rijke Afrikaanse textielcultuur. De veelzijdige verzameling Afrikaanse stoffen en kledingstukken van Nyanchama Okemwa vormt de basis voor deze expo. Ze treedt op als gastcurator en stelt een deel van haar privécollectie tentoon. Het resultaat is een kleurrijk overzicht aan stoffen in verschillende uitvoeringen en stalen, voorzien van achtergrondinformatie. Het Industriemuseum presenteert ook enkele stukken uit de eigen collectie. Textielstalen van Gentse fabrikanten voor de Afrikaanse markt belichten een vrijwel ongekend stukje textielgeschiedenis.

Doorlopend | 100% TEXTIEL (3de verdieping)

Textiel is overal en van alle tijden. Al eeuwenlang wordt er gesponnen, geweven, getuft, geborduurd, geklost, genaaid en gebreid. Ontdek in deze tentoonstelling hoe textiel wordt gemaakt. Van katoenpluis tot handdoek.

Doorlopend | Drie eeuwen grafische industrie (4de verdieping)

De uitgebreide drukkerijafdeling van het Industriemuseum neemt je mee naar de drukkerijen van weleer. Een wervelende reis doorheen drie eeuwen grafische industrie.

Doorlopend | Design with upcycled totebags (4de verdieping)

Fair Trade Belgium schreef, in samenwerking met Cosh, een wedstrijd uit voor creatieve zielen met een hart voor mode en duurzaamheid. De uitdaging was om katoenen zakjes te verzamelen en te verwerken in een origineel design. De laureaten van deze wedstrijd worden tentoongesteld tijdens het Fair Fashion Fest.

Doorlopend | Kleur bekennen (5de verdieping)

In 2021 bezochten journalist Sarah Vandoorne en fotograaf Sarah Van Looy elf ondernemers die elk op hun eigen manier pionier zijn op het vlak van duurzame textielverf(technieken). Hun expo 'kleur bekennen' kan je heel het weekend aanschouwen in het museum.

Doorlopend | Hennep & materiaalbibliotheek HoGent (5de verdieping)

De herintroductie van hennep als multifunctioneel, ecologisch en duurzaam gewas is wereldwijd in opmars. Het FTILab+ (van HoGent) tonen hennep als alternatieve vezel voor hoogwaardige textieltoepassingen en biocomposieten.

Doorlopend | Over mensen en machines (5de verdieping)

Twaalf mannen en vrouwen, geboren tussen 1660 en 1965, nemen je mee in een universeel verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden.

Doorlopend | Elisa Sanvito (5de verdieping)

Fotograaf Elisa Sanvito presenteert de foto-expositie rond de Slow Fashion Modeshow.

Doorlopend | Design Fest (doorheen het Industriemuseum)

De projecten en creaties die in het Industriemuseum doorgaan in kader van het Design Fest, zijn tijdens het Fair Fashion Fest gratis te bezichtigen. Het gaat om volgende expo's:

 • Amandine David (BE) - Weaving Code
 • Annelotte Lammertse (BE) - Zoom I, II, III, IV - Lijnen en breuken
 • Arteveldehogeschool (BE) - The BeeHive
 • Camille Paroissien (BE) / Kamish - VESTLAND
 • Fernando Laposse (MX) - Secret of Red x Pink Beasts x Totomoxtle
 • Fransje Gimbrère (NL) x Soft Connection Lab (BE) - Braid to Connect
 • Isabeau Goddé (BE) - No Time to Waste
 • KASK / HOGENT x Howest (BE) x OpenStructures (BE) - OpenStructures as a transversal project at KASK School of Arts
 • Laboratorium (BE) - Algae: Living Colours
 • Magalie Delbeke (BE) x Joanna Reuse (BE) - KNITTING SPACE
 • Manon Lambeens (BE) - Tunneltaal
 • Studio AMA (BE) - The Remake Sessions Alsico & Wardrobe
 • Studio RENS (NL) - RE-VIVE

Ontdek alle details via designfestgent.be

MODEMARKT

Doorlopend (Zaal Elvira, 1ste verdieping)

Op onze iconische Fair Fashion Market vind je de grootste verzameling eerlijke modemerken en duurzame ondernemers. Elk van hen komt met z'n mooiste collectie.

Iedereen kan er terecht, van volwassenen tot de allerkleinsten. Er is zelfs een vintage corner voor de liefhebbers van tweedehands, en een heleboel accessoires. Van duurzame brands tot lokale makelijen, kom ontdekken wat de Fair Fashion Market voor jou in petto heeft!

Noot: de ene helft van de modemarkt vind je in het Industriemuseum (1ste verdieping), de andere helft in De Centrale (Turbinezaal), ga dus zeker langs op beide locaties.

Modemarkt IM
Uitdagingen Centrale

UITDAGINGEN

Doorlopend (De Oude Elektriciteitscentrale)

Challenge 1: Kledij op de kaart

Met deze challenge brengen we graag het land van kledingherkomst in kaart. Ga op zoek naar het etiketje in je kleding en ontdek waar je outfit is gemaakt. Plaats nadien een sticker van het land op onze wereldkaart. Als je bewust kleren koopt, plak je een groene sticker. Als je soms bewust koopt, maar het kan nog beter, plak je een gele sticker. Als je nog niet bewust koopt maar graag bijleert op Fair Fashion Fest, plak je een rode sticker op de wereldkaart.

Challenge 2: De voetafdruk van je kledingstuk

De bedoeling van deze challenge is om 5 soorten stoffen te rangschikken van meest ecologisch naar minst ecologisch op een magnetisch bord. De juiste antwoorden bevinden zich op de achterkant van de magnetische borden.

Challenge 3: Het verhaal achter je kleren

In deze challenge moeten bezoekers bij een voorgesteld kledingstuk een verhaaltje lezen. Bijvoorbeeld: er is een trui die gekocht is in een fast fashion shop, maar het kledingstuk wordt bijna elke week gedragen en gaat al bijna 2 jaar mee. Aan de andere kapstok hangt een kledingstuk van een slow fashion winkel, maar dat was een impulsieve aankoop en nu hangt het kledingstuk al maanden in de kleerkast. Wat vind jij het meest duurzaam? Gooi een muntje met jouw voorkeur en sta even stil bij het verhaal achter je kleren.

Challenge 4: Repairen maar! (met Repair Cafe)

Bij deze challenge voorziet Repair & Share een groot doek met kruisjes op. De bezoekers moeten op de kruisjes zo snel mogelijk een knoop naaien. Op het einde van de dag is het de bedoeling dat er een slogan/ boodschap tevoorschijn komt.

Challenge 5: Quiz met ons mee! (met Repair Cafe)

Deze challenge is een quiz die mensen bewust maakt over hun gebruik van kleren.