Khaing Zar

Wie is Khaing Zar?

Khaing Zar is voorzitter van IWFM, een kledingvakbond in Myanmar. Ze begon op haar zestiende te werken in een kledingfabriek. Ze haalde haar universiteitsdiploma, maar bleef aan het werk als kledingarbeidster in Myanmar en Thailand om haar familie te helpen. Ze was geschokt door wat ze om zich heen zag: kinderarbeid en slechte levensomstandigheden. Khaing volgde een vakbondstraining en werd lid. Sindsdien zet ze zich in om de arbeidsomstandigheden in de kledingsector in haar land te verbeteren.

Wat doet Khaing Zar op het Fair Fashion Fest?

Zondag 24 april geeft deze vakbondsleidster uit Myanmar een interview in de Kelderzaal van De Centrale, van 16.45 uur tot 18.00 uur.

Tot begin 2021 was Myanmar een populair land voor kledingmerken en -retailers. De erg lage lonen maakten het land extra aantrekkelijk voor investeerders. Merken als H&M, Primark en C&A lieten er kleren maken. Kledingarbeidsters woonden in slums zonder elektriciteit en stromend water. Begin 2021 greep het leger er opnieuw de macht. De vakbonden waren vanaf het begin heel actief in het protest, maar leden ook zware verliezen: veel mensen werden opgepakt en veroordeeld tot zware straffen, zonder eerlijk proces. Vakbondsleidster Khaing Zar vertelt over de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken in haar land en de impact van de staatsgreep.