De Sapeurs: een elegante en kleurrijke gemeenschap

IMG 7473

Tijdens het Fair Fashion Fest zul je waarschijnlijk enkele ‘Sapeurs’ tegenkomen. Je kan ze herkennen aan hun intelligente kledingkeuze, met felgekleurde pakken, designer schoenen, stropdassen, sjaals, hoeden en horloges.

Het wordt haast onmogelijk om hun charmes te weerstaan.

Maar wie zijn deze Afrikaanse dandy's, die zo verliefd zijn op mode dat ze het in hun religie, in kunst, in hun levenswijze hebben veranderd?

Hieronder staat wat meer informatie over deze zogenaamde ‘Sapeurs’.

De oorsprong

De SAPE beweging dateert van het koloniale tijdperk van de jaren 20, wanneer André Grenard Matsoua terugkeerde van Parijs ‘gekleed’ als Franse gentleman. Zijn nieuwe stijl prikkelde de bewondering van zijn landgenoten. Hij is gekend als de 'grand sapeur’ en wordt gezien als de inspiratie achter de volledige beweging.

Het was echter niet tot de jaren 60 dat de sociale beweging, de SAPE, werd opgericht in Brazzaville (Republiek Congo). Bedienden begonnen zich te kleden zoals hun meesters, om zo op te komen tegen de koloniale superioriteit.

In de 1970’s, verbande dictator Mobutu het dragen van jassen of stropdassen omdat hij dit zag als onacceptabele symbolen van de onderdrukkende kolonisten.

De Sapeurs weigerden dit niet meer te dragen en bleven doorheen de arme straten van hun land paraderen met hun felle pakken en vlinderdassen, valse pijpen, witte handschoenen en wandelstokken.

Vandaag wordt dit ook gedaan aan de andere kant van de rivier in Kinshasa, Democratische Republiek Congo.

Wie zijn de ‘Sapeurs’?

Sapeurs

In Congo is elegantie een manier om de wereld te interpreteren. De beste manier om elegantie uit te drukken is volgens ‘Le Sape’, een van Afrika’s meest extravagante en opvallende subculturen.

‘Sape’ staat voor ‘Société des Ambianceurs et des Personnes élegantes’, met andere woorden: de gemeenschap van sfeermakers en elegante personen. Het is voornamelijk een beweging van jonge Congolezen die zich kleden in opzichtige luxemerken.

Ze volgens waarden op zoals vrede, zelfrespect, hygiëne en goede manieren. De elegantie en verfijning waarmee de Sapeurs en Sapeusses zich omringen is een manier om afleiding te bieden voor de armoede waarin de meeste van hen helaas in blijven leven. Het is zelfs zo dat de meeste Sapeurs in heel bescheiden huizen wonen, maar toch doen ze geen afstand van elegantie. Misschien lenen ze iets hier en daar, of kopen ze hun pakken op afbetaling van Europa. Slechts enkele van hen maken hun passie tot hun beroep, want een sapeur kan geld verdienen door een betaalde dandy te worden, die wordt aangenomen om op ceremonies aanwezig te zijn.

De regels

Als een sociale beweging, volgt de Sape regels en geboden, voor hun kleren en voor hun gedrag.

Enkele van de regels zijn:

  • Kleuren staan centraal: felle tonen zijn welkom, maar ze moeten wel goed bij elkaar passen.
  • Een goed pak heeft een goede houding nodig.

Zoals de morele principes achter de beweging vertellen, wijzen de Sapeurs oorlog af. Ze zijn tedere artiesten, die vredevol vechten voor een democrate en elegante maatschappij.

Kom de Sapeurs ontdekken en ontmoeten op het Fair Fashion Fest. Op zaterdag en zondag zullen ze zich onder het publiek mengen in zowel het Industriemuseum als De Centrale.