FFF#4 - See Through Fashion

De coronapandemie houdt de vierde editie van het Fair Fashion Fest niet tegen. Het festival zou oorspronkelijk in april plaatsvinden, maar door de omstandigheden werd dit verplaatst naar een vierdaags online-evenement in november. Van 26 tot 29 november konden geïnteresseerden intunen bij de Fair Fashion talks, online fair fashion winkels, challenges en zo veel meer.

Uitstel is geen afstel

We hadden graag gewild dat het Fair Fashion Fest live in april was doorgegaan, maar het is niet anders. De vierde editie van het Fair Fashion Fest ging online door. Hoe dan ook heeft het Gent Fair Trade team de handen in elkaar geslagen en er een interessant festival van gemaakt. Dit was het Fair Fashion Fest, editie 4: See Through Fashion.

Small talks

2020 Small Talks

Met de small talks van het Fair Fashion Fest kom je door verschillende ondernemers iets meer te weten over hoe duurzame en ethische mode in elkaar zit. Het gaat van het gebruik van hennep om duurzame kleren te maken tot de impact van bepaalde merken en wij, de consumenten, op de mode-industrie. Britt Buseyne vertelt over het laatste. Ze leert ons hoe de verantwoordelijkheid niet altijd bij de consument moet liggen, maar ook om termen zoals greenwashen te nuanceren, gelieve de context.

In een volgende small talk vertelt Alexandra De Raeve over revolutionaire technieken op verschillende textielen en hoe hennep wel eens een grote spelmaker kan zijn in geval van duurzame textiel. Bie Noé vertel dan weer over haar merk B.Right, hoe ze erop kwam, waarom het zo duurzaam is en hoe ze mensen wilt inspireren om een duurzamere garderobe aan te schaffen.

Emilia Cantero vond haar passie voor duurzame mode en ecologie uit haar studie economie. Toen ze daar leerde over een circulaire-economie, namelijk een maatschappij waar alles zero waste is, wou ze dit in zo veel mogelijk aspecten in haar leven toepassen. Daarom organiseert ze ook eco-tours waar ze anderen van diezelfde mindset probeert te overtuigen. Laura Van De Woestyne aka Laurafromthedessert pakt het dan weer wat trager en laagdrempeliger aan. Toen zij voor het eerst bewust en ecologisch wou leven legde ze de lat heel hoog en alles moest ineens zero waste en ecologisch en ethisch gebeuren. Maar zo een grote veranderingen zijn natuurlijk te veel om in één keer spontaan toe te passen. Daarom probeert ze met haar blog mensen aan te sporen om hun best te doen, maar geeft ze er direct tips bij om niet overhaast je leven om te gooien voor het klimaat en om alles op een goed tempo aan te pakken.

De volgende small talk was er één van de bedenkers van #HACKmode. Zij inspireren jongeren in ondernemerschap en in duurzame mode. In wekelijkse gratis workshops gaan we samen aan de slag met verschillende ontwerptechnieken. De workshops worden begeleid door textielontwerpster Olu Vandenbussche uit Gent en ‘local hero’ Syham Boutrahi.

De laatste small talk is er één van Soraya Wancour, de oprichter van Studio AMA en Caro Peirs, oprichter van het schoenenmerk Tropas. Samen praten zij over hun ideeën en inspiratie voor het oprichten van een slow fashion merk.

Mode intermezzo's

FF Fgent 26 of 31

De verschillende talks worden afgewisseld met een kort intermezzo waarin je kennismaakt met duurzame winkels in Gent. Winkels zoals Cliché, Ida & Volta, Supergoods en zo veel meer, tonen hun collecties en assortiment aan ethische kledij.

Fair Fashion Talks

283781-Fair-Fashion-Fest-2018_Fashion-Talks-d3d7de-large-1529997126

Tijdens de Fair Fashion Talks vertellen spraakmakers in de mode-industrie over hun ervaringen. De eerste vier sprekers doen dit in gesprek met Christophe Ramont.

Als tienerjongen startte Bego in een jeansfabriek waar hij uiteindelijk bijna de helft van zijn longcapaciteit verloor. Maar een reden om bij de pakken te blijven zitten was dat alles behalve. Bego richtte in 2008 Schone Kleren Campagne Turkije op en recent stampte hij ‘Bego Jeans’ uit de grond.

Professor en sociaal activiste Luciana Duarte (Ethical Fashion Brazil) neemt de impact van de mode-industrie op het amazonewoud onder de loep. Met meer dan 10 jaar ervaring als ontwerper en adviseur op ethische en duurzame wijze, deelt de onderzoekster haar ervaring en kennis met ons.

Sarah Ditty werkt al tien jaar rond maatschappelijke verantwoordelijkheid en ecologische duurzaamheid in de modesector. Ze is beleidsdirecteur bij Fashion Revolution London en ontwikkelde de Fashion Transparency Index, een jaarlijkse evaluatie van grote globale kledingmerken op basis van hun transparantie over de toeleveringsketen. Tijdens haar talk zal ze vertellen waarom een fashion revolution meer dan ooit van belang is, welke vooruitgang ze boekten, de resultaten van de index dit jaar en waarom en hoe mensen betrokken kunnen raken.

Kalpona Akter is een arbeidsactivist in Bangladesh. Ze is de oprichter en uitvoerend directeur van het Bangladesh Centre for Workers Solidarity. Ze ontving de Alison Des Forges-prijs van Human Rights Watch voor buitengewoon activisme.

In het laatste gesprek vertellen dr. Aurélie Van De Peer en dr. Daniëlle Bruggeman tegen elkaar over hun bevindingen.

Dr. Aurélie Van de Peer is modewetenschapper, schrijver en docent. Ze schrijft en denkt over mode als filosofisch concept, als sociaal fenomeen en als industrie. Haar werk verscheen in verscheidene academische en journalistieke media, zoals Fashion Theory, Charlie Magazine, Vestoj, Metropolis M en Extra Extra Magazine.

Dr. Daniëlle Bruggeman is cultuurwetenschapper en Professor of Fashion bij ArtEZ University of the Arts in Arnhem, Nederland. Zij geeft onderwijs bij de MA Fashion Strategy van ArtEZ en leidt tevens het Centre of Expertise Future Makers. Het ArtEZ Fashion Professorship doet onderzoek naar alternatieve ontwerp- en systeembenaderingen, de menselijke dimensie van mode en een nieuwe omgang met materialen en materialiteit.

Thuiscinema

Filmplakat The true cost Der Preis der Mode

Ook op het sluiten van de cinemazalen heeft het Fair Fashion Fest een oplossing gevonden. De eerste film kon je op vrijdag 27 november streamen. De film "The True Cost" is een film over kleren. Het gaat over de kleren die we dragen, de mensen die ze maken en de impact die de industrie op onze wereld heeft. De prijs van kleding daalt al tientallen jaren, terwijl de kosten voor mens en milieu dramatisch zijn gestegen. The True Cost is een grensverleggende documentaire film die het gordijn van het onvertelde verhaal terugtrekt en ons vraagt ​​na te denken, wie betaalt echt de prijs voor onze kleding?

Zondag 29 november streamde de tweede Fair Fashion film genaamd "The Story of a Panty and of those who make it". Deze film biedt een meeslepende kijk in het leven van degenen die in de schaduw van de textielindustrie werken. In elke fase van de productie, van land tot land, neemt het verhaal van een slipje ons mee in de intimiteit van het leven van deze vijf vrouwen, elk een schakel in een wereldwijde productieketen. De film stelt vraagtekens bij de waarde die men aan de kleding geeft, maar nog belangrijker aan het leven van degenen die het maken.