FFF#4 - See Through Fashion

De coronapandemie houdt de vierde editie van het Fair Fashion Fest niet tegen. Het festival zou oorspronkelijk in april plaatsvinden, maar door de omstandigheden werd dit verplaatst naar een vierdaags online-evenement in november. Van 26 tot 29 november konden geïnteresseerden intunen bij de Fair Fashion talks, online fair fashion winkels, challenges en zo veel meer.

Uitstel is geen afstel

We hadden graag gewild dat het Fair Fashion Fest live in april was doorgegaan, maar het is niet anders. De vierde editie van het Fair Fashion Fest ging online door. Hoe dan ook heeft het Gent Fair Trade team de handen in elkaar geslagen en er een interessant festival van gemaakt. Dit was het Fair Fashion Fest, editie 4: See Through Fashion.

2020 Small Talks

Bie Noé vertelt hoe zij aan duurzame mode is begonnen. Haar verhaal inspireert mensen om meer bezig te zijn met wat ze in hun kledingkast hangen. Haar merk B.Right weerspiegelt exact haar mening: "bright" omdat het een leuke en inspirerend verhaal is en "be right" omdat rechtvaardigheid één van haar kernwaarden is en ze dit wil overbrengen op een modieuze manier.

Mode intermezzo's

FF Fgent 26 of 31

De verschillende talks worden afgewisseld met een kort intermezzo waarin je kennismaakt met duurzame winkels in Gent. Winkels zoals Cliché, Ida & Volta, Supergoods en zo veel meer, tonen hun collecties en assortiment aan ethische kledij.

Fair Fashion Talks

283781-Fair-Fashion-Fest-2018_Fashion-Talks-d3d7de-large-1529997126

Tijdens de Fair Fashion Talks vertellen spraakmakers in de mode-industrie over hun ervaringen. De eerste vier sprekers doen dit in gesprek met Christophe Ramont.

Als tienerjongen startte Bego in een jeansfabriek waar hij uiteindelijk bijna de helft van zijn longcapaciteit verloor. Maar een reden om bij de pakken te blijven zitten was dat alles behalve. Bego richtte in 2008 Schone Kleren Campagne Turkije op en recent stampte hij ‘Bego Jeans’ uit de grond.

Professor en sociaal activiste Luciana Duarte (Ethical Fashion Brazil) neemt de impact van de mode-industrie op het amazonewoud onder de loep. Met meer dan 10 jaar ervaring als ontwerper en adviseur op ethische en duurzame wijze, deelt de onderzoekster haar ervaring en kennis met ons.

Sarah Ditty werkt al tien jaar rond maatschappelijke verantwoordelijkheid en ecologische duurzaamheid in de modesector. Ze is beleidsdirecteur bij Fashion Revolution London en ontwikkelde de Fashion Transparency Index, een jaarlijkse evaluatie van grote globale kledingmerken op basis van hun transparantie over de toeleveringsketen. Tijdens haar talk zal ze vertellen waarom een fashion revolution meer dan ooit van belang is, welke vooruitgang ze boekten, de resultaten van de index dit jaar en waarom en hoe mensen betrokken kunnen raken.

Kalpona Akter is een arbeidsactivist in Bangladesh. Ze is de oprichter en uitvoerend directeur van het Bangladesh Centre for Workers Solidarity. Ze ontving de Alison Des Forges-prijs van Human Rights Watch voor buitengewoon activisme.

In het laatste gesprek vertellen dr. Aurélie Van De Peer en dr. Daniëlle Bruggeman tegen elkaar over hun bevindingen.

Dr. Aurélie Van de Peer is modewetenschapper, schrijver en docent. Ze schrijft en denkt over mode als filosofisch concept, als sociaal fenomeen en als industrie. Haar werk verscheen in verscheidene academische en journalistieke media, zoals Fashion Theory, Charlie Magazine, Vestoj, Metropolis M en Extra Extra Magazine.

Dr. Daniëlle Bruggeman is cultuurwetenschapper en Professor of Fashion bij ArtEZ University of the Arts in Arnhem, Nederland. Zij geeft onderwijs bij de MA Fashion Strategy van ArtEZ en leidt tevens het Centre of Expertise Future Makers. Het ArtEZ Fashion Professorship doet onderzoek naar alternatieve ontwerp- en systeembenaderingen, de menselijke dimensie van mode en een nieuwe omgang met materialen en materialiteit.

Thuiscinema

Filmplakat The true cost Der Preis der Mode

Ook op het sluiten van de cinemazalen heeft het Fair Fashion Fest een oplossing gevonden. De eerste film kon je op vrijdag 27 november streamen. De film "The True Cost" is een film over kleren. Het gaat over de kleren die we dragen, de mensen die ze maken en de impact die de industrie op onze wereld heeft. De prijs van kleding daalt al tientallen jaren, terwijl de kosten voor mens en milieu dramatisch zijn gestegen. The True Cost is een grensverleggende documentaire film die het gordijn van het onvertelde verhaal terugtrekt en ons vraagt ​​na te denken, wie betaalt echt de prijs voor onze kleding?

Zondag 29 november streamde de tweede Fair Fashion film genaamd "The Story of a Panty and of those who make it". Deze film biedt een meeslepende kijk in het leven van degenen die in de schaduw van de textielindustrie werken. In elke fase van de productie, van land tot land, neemt het verhaal van een slipje ons mee in de intimiteit van het leven van deze vijf vrouwen, elk een schakel in een wereldwijde productieketen. De film stelt vraagtekens bij de waarde die men aan de kleding geeft, maar nog belangrijker aan het leven van degenen die het maken.