Sarah Vandoorne

Wie is Sarah Vandoorne?

Sarah Vandoorne is freelance journalist en doet sinds 2015 onderzoek naar de impact van de textielindustrie op mens, milieu en dier. Eerder ging ze al op reportagereis naar Bangladesh, Indonesië en recent ook naar Ghana.

Wat doet Sarah Vandoorne op het Fair Fashion Fest?

Sarah Vandoorne en Sarah Van Looy hebben samen een tentoonstelling "Kleur bekennen / A confession of colour": in de small talk in Zaal Remi in het Industriemuseum vertellen ze over hun bevindingen rond de expositie.

Het kleuren van textiel is het meest vervuilende process in de textielindustrie. Door alternatieven af te beelden, tonen we dat er meer duurzame manieren zijn voor het verven van textiel, zonder chemicaliën of zware metalen.

De small talk kun je zaterdag en zondag bijwonen van 16.00 uur tot 17.00 uur.

Tijdens het Fair Fashion Fest presenteert ze niet enkel deze expositie en haar small talk met Sarah Van Looy, ze zal ook het panelgesprek "Fixing Fashion" modereren. Hier discussiëren Alicia Minnaard, Lennert Goessens, Caroline Van Peteghem en Sarah Vandoorne over de mode-industrie. Ze zoeken samen naar verbeteringen op vlak van ecologische duurzaamheid én op sociaal vlak.

Wat is er zo uniek aan Sarah's tentoonstelling en small talk?

Kleine verhalen die grote problematieken aankaarten - klimaatverandering, ongelijkheid, milieuvervuiling - gezien vanuit het perspectief van een klein weideplantje dat groeit in een volkstuintje in België. Sarah Vandoorne en Sarah Van Looy geloven dat fotografie de manier waarop we de wereld zien kan uitdagen. Door te tonen wat er mogelijk is en de status quo in vraag te stellen geeft het hen een idee over hoe ze de maatschappij kunnen vormgeven. Een belangrijk deel van de expo zijn portretten geprint op textiel die in de meeste gevallen door de makers zelf zijn gekleurd met hun eigen techniek. Er worden mensen getoond die het verschil willen maken en iedereen kan inspireren dat ook te doen.

Hoe omschrijft Sarah haar kledingstijl?

Sarah's kledingstijl is vooral veel kleur, veel prints, maar heeft ook een zeer hoog "je m'en fous"-gehalte.