Christelle Pandanzyla

Wie is Christelle Pandanzyla?

Christelle Pandanzyla is een meervoudige ondernemer in cultuur en media.

Als een consultant in ethische communicatie en marketing is ze in 2004 haar eerste onderneming gestart op 22-jarige leeftijd, genaamd Roots Events, een organisatie die Afro-Caribische cultuur promoot en een creatief agentschap die, door verschillende departementen, innovatieve concepten in Brussel lanceerde. Enkele van deze concepten zijn een school voor Afrikaanse taal en cultuur (Kiliswathi), het Just Follow Me Magazine, een Afrikaans geïnspireerde markt met ethische ontwerpers en werken (Brusselse Afrikaanse Markt) en vele andere concepten die internationaal geëxporteerd zijn.

Christelle is ook vice-president van het Creative District (het middelpunt van de creatieve culturele industries en media in België), co-leider van het Give 1 Projecy - Belgium Chapter (een wereldse organisatie die jongeren willen inzetten als leiders in het creëren en bouwen van sterke en gezonde gemeenschappen), lid van verschillende besturen en mede-oprichter van Empow'Her Network (een professioneel netwerk dat investeert in het potentieel van zwarte vrouwen, dat inspeelt op een behoefte aan netwerken, deskundige vaardigheden en capaciteitsopbouw). Ze werd ook verkozen tot Vrouw van de Vrede door de Belgische Senaat in 2018 voor haar werk in de empowerment van vrouwen in rampgebieden in Congo.

Christelle is een cultuurliefhebber en wordt ook als curator gevraagd door tal van Belgische en internationale culturele instellingen.

Sinds 2014 is ze mede-hoofdredacteur van het programma Radio Africana (een cultureel programma over Afrika en zijn diaspora uitgezonden op Radio Campus) en Christelle is ook hoofdredacteur van de tv-zender VoxAfrica België/Benelux sinds 2018. Ze dekt evenementen in België en internationaal en produceert drie programma's die de nadruk leggen op Afrikaans vrouwelijk ondernemerschap, creatieve en culturele industrieën en duurzaam toerisme. Ze werkt ook als expert voor verschillende mediabedrijven, waaronder BBC Africa, DW Africa enz.

Tijdens de Covid-19-crisis begon ze met het schrijven en produceren van podcasts, waarvan er één, "Diasporama", nog steeds een van de meest beluisterde, op de RTBF-media is.

Haar laatste wapenfeit is het Ibali Ibali Lit' Festival, een jaarlijks festival van literatuur uit Afrika en zijn diaspora, georganiseerd samen met de Pépite Blues-boekhandel en Le Monde De Jahi Store, een inclusieve winkel met spelletjes, speelgoed, meertalige kinderliteratuur en ethische, etnische en chique kinderverzorgingsartikelen.

Wat doet Christelle Pandanzyla op het Fair Fashion Fest?

In hun panelgesprek "De oorsprong van Afrikaanse textiel" zullen Christelle, Francesca Kitoko en Lucie Kaisala de oorsprong van Afrikaans textiel bespreken, hoe het vandaag wordt gedefinieerd en hoe het morgen zal worden gedefinieerd. Wat is de plaats van Afrikaans textiel in de Belgische modesector? Moet mode gedekoloniseerd worden? Hoe positioneren onze jonge Afro-afstammelingen zich in dit huidige proces? Hier volgen enkele vragen die aan de orde zullen komen. Dit panelgesprek vind je zaterdag 23 april van 13.00 uur tot 14.30 uur in de Kelderzaal van De Centrale.

Wat is er zo uniek aan Christelle's panelgesprek?

Hun verschillende ervaringen op het Afrikaanse continent en in België laten een meer globale visie toe op maatschappelijke problemen vanuit het oogpunt van degenen die ze beleven. En dus effectiever initiatieven te kunnen beginnen of begeleiden.

Hoe omschrijft Christelle haar kledingstijl?

Christelles kleren is een verzameling van verschillende stijlen (mix & match zoals ze het zelf noemt) met een kleurrijke Afrikaanse touch.

Christelle 2