Alexandra De Raeve

Wie is Alexandra De Raeve?

Alexandra De Raeve heeft een masterdiploma in textile engineering. Ze begon haar carrière in de textielindustrie in 1988 als productontwikkelaar. In 1999 ging ze aan de slag als onderzoeker en innovatiedeskundige voor de textielindustrie aan HOGENT. Momenteel is ze hoofd van het onderzoekscentrum FTILab+ en is ze lector. Ze heeft ruime ervaring in onderzoek, projectmanagement en onderwijs. Haar belangrijkste onderzoeksgebieden liggen op het gebied van kledingcomfort, biobased materialen en textielfunctionaliteit.

Wat doet Alexandra De Raeve op het Fair Fashion Fest?

Alexendra geeft een Fair Fashion Talk genaamd "Hennep als drijfveer voor circulariteit in de textiel- en kledingindustrie".

De druk op de textiel- en kledingindustrie om te verduurzamen neemt snel toe. Verschillende Europese initiatieven dringen er bij de sector op aan om duurzamere grondstoffen te gebruiken, die een kleinere ecologische voetafdruk en een langere levensduur hebben en bij voorkeur bestand zijn tegen recycling zonder kwaliteitsverlies.

Bij HOGENT werken de onderzoekscentra Fashion and Textiles Innovation Lab (FTILab+) en AgroFoodNature (AFN) interdisciplinair samen aan verschillende onderzoeksprojecten rond de optimalisatie van hennepvezelproductie voor textiel- en kledingtoepassingen. De verwachtingen zijn hooggespannen om minder duurzaam katoen deels te vervangen door lokaal geteelde hennep. Vooral de korte vezelfracties bieden hiervoor een duidelijk perspectief. De verschillende stappen in de keten (teelt, primaire verwerking, spinnen, breien, weven, verven en verdelen) worden op elkaar afgestemd en geoptimaliseerd.

Deze small talk vind je op zondag 24 april van 15.00 uur tot 16.00 uur in Zaal Remi van Het Industriemuseum.