FFF#3 - Wear The Change

De derde editie van het Fair Fashion Fest werd opnieuw een overdonderend succes. Bijna 4000 bezoekers zochten en vonden eerlijke kledij en volgden interessante lezingen. Een aantal van hen ging zelf aan de slag tijdens textielworkshops.

Modemarkt Fair Fashion Fest FFF min

De derde editie van het Fair Fashion Fest werd opnieuw een overdonderend succes. Bijna 4000 bezoekers zochten en vonden eerlijke kledij en volgden interessante lezingen. Een aantal van hen ging zelf aan de slag tijdens textielworkshops.

Overrompeling voor eerlijke mode

2018-FFF3

Het MIAT werd vandaag overspoeld door bezoekers die op zoek waren naar ethische en ecologische aanvullingen voor hun kleerkast. Op het Fair Fashion Fest, hét festival voor eerlijke mode, werden alle bezoekers getrakteerd op de laatste collecties van Belgische en vooral ethische merken, ontwerpers en winkels. Ze vonden er kledij voor iedereen, in alle maten, stijlen en prijsklassen.

Voor mensen die de handen uit de mouwen wilden steken, waren er verschillende textielworkshops. Ook de Fair Fashion Talks, sofagesprekken over actuele thema’s in de mode-industrie, konden op veel interesse rekenen.

Wear The Change

20190424 FR Flashmob6

‘De kleding- en textielindustrie kan en moet veranderen’, dat is de boodschap die de bezoekers meekregen. Onder de slogan ‘Wear The Change’ werd iedereen uitgedaagd haar of zijn eigen kleerkast onder de loep te nemen.

“We willen dat iedereen beseft dat ze zelf die verandering kunnen aandrijven. Door bewuster met kleding om te gaan, minder te kopen en door kleding te dragen die op een sociale en ecologische manier geproduceerd wordt.” aldus organisator Jonathan Janssens, “De modesector is in het bijzonder gevoelig aan veranderingen in ons koopgedrag. Hier moeten we gebruik van maken.”

Fashion Revolution

2018-FFF1

Het Fair Fashion Fest luidde het einde in van de Fashion Revolution Week. Tijdens deze week worden sinds 2013 de duizenden textielarbeiders herdacht die het leven lieten of gewond raakten bij de instorting van het Rana Plaza complex in Bangladesh.

“Er is veel veranderd in de voorbije vijf jaar. Internationaal is het bewustzijn rond de impact van onze kledij sterk verhoogd, en ook voor Gent was dit een wake-up call.” aldus schepen Tine Heyse, “Gent is een solidaire stad, maar kan dat nooit écht zijn als we niet ook bouwen aan een meer solidaire wereld. Het is niet aanvaardbaar dat mensen die onze kleren produceren daar ziek van worden of een loon verdienen waarmee ze hun gezin niet kunnen onderhouden en hun kinderen niet naar school kunnen sturen.”

“In Gent is het eigenlijk elke dag Fair Fashion Fest”

20190424 FR Flashmob4

Gent doet al jaren grote inspanningen om haar titel van Fair Trade Gemeente in praktijk om te zetten: niet alleen door de aankoop van eerlijke voeding, maar recentelijk ook door aankoop van ‘schone’ werkkledij voor het stadspersoneel. Met het textielplatform voor ethische ondernemers en de ondertekening van de petitie #cleanekleren, vorige dinsdag, gaat de stad steeds verder in haar engagement.

“We zijn zeer trots dat er in Gent een 20-tal ethische kledingzaken zijn. Zij zetten zich elke dag in om de textielsector te verbeteren,” aldus Tine Heyse “op gentfairtrade.be vind je ze allemaal terug. Je vindt er meer dan je op een dag kan doen. Op die manier is het eigenlijk elke dag Fair Fashion Fest in Gent.”