FFF#1 - Een onverhoopt succes

Het MIAT in Gent was op 1 maart ‘the place te be’. Meer dan 2.800 bezoekers kwamen naar het Fair Fashion Festival om te proeven van -en op te komen voor – eerlijke mode.

FAIR FASHION FEST WAS EEN OVERWELDIGEND SUCCES

Fff over21 1024x315

Het MIAT in Gent was op 1 maart ‘the place te be’. Meer dan 2.800 bezoekers kwamen naar het Fair Fashion Festival om te proeven van -en op te komen voor – eerlijke mode. De bezoekers aan het Fair Fashion Fest genoten van een rijk gevuld programma!

Jan Lietaert

Groepsfoto fff vrijwilligers 2

Een swingende guerilla-modeshow toonde een ruime selectie aan hippe hedendaagse streetwear.

16 kledingwinkels toonden rekken vol eerlijke kledij, en gaven uitleg over hun invulling van eerlijke mode.

In talrijke workshops werd lustig gepimpt en ge-upcycled. Tientallen knopen werden aangenaaid en afgeschreven kledij werd omgebouwd tot hippe stukken, oude Jeansbroeken werden vermalen tot modieuze strikjes, kinderen maakten textielbadges en speelgoed uit vilt, studenten Modetechnologie hielden demonstraties over duurzame ontwerpen, en vele organisaties toonden wat zij doen om de kledingsector eerlijker te maken.

De Fair Fashion Fest Cinema toonde ondertussen ontluisterende documentaires over de meest actuele problemen in de textielindustrie. En als kers op de taart inspireerden de interessante sprekers Niels Oskam (Rank-a-Brand), Bart Holvoet (Schone Klerencampagne), Lynsey Dubbeld (Mode voor Morgen) en Rachida Aziz (Azira) tot actie.Het indrukwekkende Museum voor Industrie Arbeid en Textiel maakte de link met het verleden van Gent heel duidelijk.

De slechte werkomstandigheden in onze eigen textielindustrie hier, 100 jaar geleden, zijn nu nog altijd een harde realiteit voor veel mensen die vandaag onze kleren maken.

Fair Fashion Fest was een oproep aan de grote modeketens om betere arbeidsomstandigheden te garanderen.

Stad Gent wil werk maken van een eerlijke textiel-industrie. Bij aankopen voor kledij voor stadspersoneel wordt gekozen voor eerlijke handel. Bovendien wil Stad Gent een groter aanbod aan eerlijke kledij in de Gentse winkels, zodat haar bewoners ook via hun koopgedrag kunnen opkomen voor eerlijke mode. Handelaars die willen overschakelen naar eerlijke handel, zullen hierin worden ondersteund. Stad Gent wil hen concrete ondersteuning en een platform bieden.

De massale opkomst bij het Fair Fashion Fest toont dat de tijd hier rijp voor is.

Een sterke start voor de Fashion Revolution vanuit Gent!

FOTO’s vind je op onze Facebookpagina Gent Fair Trade.

Reportage VRT JOURNAAL

Reportage AVS JOURNAAL

Uitgebreid artikel in MO*magazine