Lennert Goessens

Wie is Lennert Goessens?

Foto 33

Lennert Goessens is 26 jaar en medeoprichter en bestuurslid van VZW Verzamelwoede. Na zijn opleiding mediakunst op KASK ging hij op zoek naar iets minder digitaal en besloot hij om avondonderwijs te volgen en hij leerde naaien en patroontekenen. Om te besparen op stoffen gebruikte Lennert toen afgedankte kleding van vrienden die hij verknipte voor zijn opdrachten en ontwerpen. In 2020 volgde Lennert een verkorte opleiding over Sustainable Fashion aan Central Saint-Martens London. Kort daarna besloot hij om samen met zijn ateliergenoot en goede vriend Sumit Bunthanon een VZW op te richten, wat hen zou toelaten om met zo weinig mogelijk financieel risico te beginnen ondernemen. Sinds onze oprichting in 2020 hebben ze een aantal events en workshops rond duurzaamheid en circulariteit georganiseerd in samenwerking met Broei, Minus One en De Creatieve Stem. Binnen Verzamelwoede proberen ze jongeren en jongvolwassenen bewust te maken van de alternatieven voor fast fashion en proberen ze de spotlight te richten op positieve alternatieven en initiatieven. Vanuit Lennerts eigen achtergrond in digitale media probeert hij productietechnieken zoals digitaal borduren, laser cutten en 3D patroontekenen meer in de kijker te zetten binnen duurzame mode.

Wat doet Lennert Goessens op het Fair Fashion Fest?

Het panelgesprek van Lennert Goessens, Alicia Minnaard, Caroline Van Peteghem zal gaan over fixing fashion. Ze zoeken niet enkel naar verbeteringen op vlak van ecologische duurzaamheid, maar ook op sociaal vlak. Je vindt het panelgesprek op zondag 24 april in de Kelderzaal van de Centrale. Het gaat door van 13.00 uur tot 14.30 uur.

Wat is er zo uniek aan VerZamelWoede?

VZW LOGO 1

In plaats van te focussen op de negatieve kanten van de huidige modesector gaan Lennert Goessens en Sumit Bunthanon juist op zoek gaan naar initiatieven en technieken die hun generatie kan toepassen om een verschil te maken. Ze proberen ook niet te werken naar het klassieke beeld van een brand of merk toe, maar ze willen juist een soort platform kunnen bieden waar technieken en kennis uitgewisseld kan worden. Ze zamelen ook zelf textiel in en verwerken dit op verschillende manieren. Kleding die Lennert en Sumit zelf niet kunnen gebruiken voor upcycling projecten doneren ze aan andere lokale organisaties die mensen in armoede aan kleding helpen. Transparantie, circulariteit en samenwerking staan centraal binnen Verzamelwoede.

Hoe omschrijft Lennert zijn kledingstijl?

Comfy: Omdat hij in de eerste plaats belang hecht aan comfort in wat hij draagt.

Grunge: Lennert hou enorm van afgewassen kleuren en vintage kleding met een verhaal. Zijn voorliefde voor 90s rockmuziek uit zich vaak ook in de kleding die hij draagt. Vaak mengt hij typische grunge of punk-elementen met een meer hedendaagse toets.

Een tikkeltje ironisch: Hij houdt enorm van vintage T-shirts met grappige afbeeldingen of teksten en hij heeft stiekem zelfs een voorliefde voor overdreven Amerikaans getinte kledingstukken.