Hilde Langeraert

Wie is Hilde Langeraert?

Hilde Langeraert (°1982) studeerde in 2005 af als historica aan de Universiteit van Gent. Sinds september 2013 is ze aan de slag in het Industriemuseum. Eerst nam ze de coördinatie van de tentoonstellingen en het onderzoek op zich. Sinds 2016 is ze de conservator van het museum. De voorbije jaren tekende ze met het team een vernieuwingsoperatie van het museum uit.

Wat doet Hilde Langaert op het Fair Fashion Fest?

Theme hildelangeraert

Op zaterdag 23 april vind je Hilde terug van 14.00 uur tot 15.00 uur voor de small talk "De ziel van textiel: de Gentse textielindustrie na 1950".

Ken je de Galveston, UCO Braun of de Loutex nog? Allemaal textielfabrieken waar vroeger heel wat mensen aan de slag waren. Tot zo’n vijftig jaar geleden was Gent een belangrijke textielstad. In zijn glorietijd telde de stad meer dan honderd textielfabrieken en werkten er wel 50.000 mensen. De Gentse textiel was wereldwijd bekend. De crisis deed vanaf de jaren 1970 de ene na de andere fabriek over de kop gaan. Vandaag leven er in en rond Gent nog heel wat werkgevers, arbeiders en vakbondsafgevaardigden uit die tijd. Omdat dit rijke textielverleden niet verloren mag gaan, interviewde het Industriemuseum tientallen getuigen. Hilde Langeraert, conservator van het Industriemuseum, deelt de ongekende verhalen van de ‘textiliens’ en plaatst ze in een bredere context van de industriële geschiedenis.

De small talk kun je in Zaal Remi, in het Industriemuseum terugvinden.

Wat is er zo uniek aan Hildes small talk?

De onderwerpen die Hilde aanhaalt zijn de vaak ongekende verhalen van het Gentse textielverleden en ze leert je ook de huidige textielwereld beter begrijpen.

Hoe omschrijft Hilde haar kledingstijl?

Hildes kledingrek hangt vol met kleurrijke, maar toch praktische items!