Catherine Willems

Wie is Catherine Willems?

Catherine Willems (PhD) combineert haar werk als ontwerper, docent en onderzoeker. Ze doceert schoenenontwerp en designantropologie aan de ontwerpafdeling KASK & Conservatorium, school of arts van HOGENT en Howest (België). Met een educatieve achtergrond in Vergelijkende Culturele Wetenschappen aan de Universiteit Gent (BE) en Footwear Design aan Ars Sutoria in Milaan (IT), studeerde Willems af met een doctoraat in de kunsten waarin ze biomechanica, antropologie en ontwerpwetenschappen combineert. Ze onderzoekt de relatie tussen materialen, vaardigheden en ontwerpmethoden in verschillende gemeenschappen in verschillende geografische gebieden, o.a. in Namibië, India, Finland en België, en stelt het conventionele denken over design, productie en creativiteit in vraag. Geïnspireerd door de convergentie van traditionele wijsheid en moderne technologie wil Willems duurzame productie en individuele behoeften dichter bij elkaar brengen door middel van 3D-printen. Begin 2017 richtte ze 'Future Footwear Foundation' op, een onderzoekscentrum bij KASK, om wereldwijde activiteiten op te schalen en de convergentie buiten het termijngebonden onderzoek te ondersteunen. Ze bevordert samenwerkingen tussen ambachtslieden, studenten en synergetische eenheden in de academische wereld en de particuliere sector over de hele wereld.

Wat doet Catherine Willems op het Fair Fashion Fest?

FFF Namibia 105

‘Future shoe foundation’ onderzoekt de relatie tussen gang (lopen) en context. Tijdens het gesprek brengt Catherine Willems drie verschillende gebieden samen: traditioneel schoeisel in zeer verschillende inheemse contexten (Kolhapuri-schoeisel in India, Sami-rendierlaarzen in Finland en JuIhoan Sandal in Namibië), de biomechanica van de menselijke voet en geavanceerde technologie voor 3D-metingen en afdrukken. Terwijl het gebruik maakt van oude kennis en schoenmaakvaardigheden, leidt het onderzoek ons ​​naar een schonere, gezondere en eerlijkere toekomst, en springt het over meer dan 150 jaar industrialisatie, met alle bijbehorende kwellingen - vernietiging van het milieu, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en extreme wereldwijde ongelijkheid.

FFF promoot kritisch schoenenontwerp door (1) fundamenteel onderzoek in ontwerpantropologie (lichaam-cultuurverbindingen via voetgedrag) te stimuleren en (2) toegepaste ontwerppraktijken te innoveren (biomechanica, schoenontwerp, coöperatieve duurzame productie). Door de geïntegreerde aanpak ligt de focus van FFF op (i) het ontwerpen van schoeisel dat de gezondheid van mens en milieu verbetert, (ii) ontwerpprocessen die gemeenschappen versterken door middel van samenwerkingsactiviteiten, en (iii) de rol van wandelen als onderdeel van cultuur en identiteit . Dit laatste omvat onderzoek naar hoe inheemse groepen wandelen, schoeisel en co-creatieprocessen gebruiken om identiteit, waarden en gemeenschap te bevestigen en om verbinding te maken met voorouders, ruimte en de niet-menselijke wereld