Programma Fair Fashion Fest 2022

ZATERDAG - 23 april

Het Fair Fashion Fest vindt plaats op twee locaties: De Centrale en het Industriemuseum. De locaties zijn op wandelafstand van elkaar en verbonden via de Kongostraat.

Download het volledige programma van zaterdag hier of ontdek hieronder de line-up per locatie.

Locatie 1: De Centrale - Kraankindersstraat 2

DC banner


Fair Fashion Talks afbeelding 2022 03 25 113826 tcce

FAIR FASHION TALKS

Locatie: Kelderzaal

13.00-14.30 | Panelgesprek: de oorsprong van Afrikaanse textiel

Christelle Pandanzyla, meervoudige ondernemer in cultuur en media, modereert dit eerste panelgesprek van het Fair Fashion Fest. Ze gaat in gesprek met Lucie Kaisala (Tamu Fashion) en Francesca Kitoko (Kameni Fashion) over de oorsprong van Afrikaans textiel en de plaats die het vandaag heeft in de Belgische modesector.

(14.30-14.45 | Muzikaal intermezzo door Radi Kazakov)

14.45-16.30 | Interactieve talk: eco-anxiety

Tijdens deze sessie creëert Jeroen Lapeere van KlimaatContact inzicht in de emoties die met klimaatverandering gepaard gaan en de impact daarvan op gedrag en gesprekken. Daarbij worden concrete handvaten aangereikt om een verbindend en effectief gesprek te voeren en zo je omgeving te inspireren om klimaatvriendelijke(re) keuzes te maken.

(16.30-16.45 | Muzikaal intermezzo door Radi Kazakov)

16.45-18.00 | Keynote speaker: 'What your shoes are doing to the world' [ENG]

Onze keynote-spreker op zaterdag is de Britse schrijfster en journaliste Tansy Hoskins. Als schrijfster voor haar eigen boeken en artikels voor o.a. The Guardian en Al Jazeera, wordt ze beschouwd als één van de referenties rond arbeidsrechten en de politiek van de mode-industrie. Ze reisde van Bangladesh, Kenia en Noord-Macedonië naar de Topshop-magazijnen in Solihull. Tijdens haar Talk focust ze op de impact van de schoenenindustrie op mens en planeet. Zij zal een panelgesprek inleiden met een videoboodschap. Dit panelgesprek zal geleid worden door Caro Peirs, Mark Vandevelde en Catherine Willems en wordt gemodereerd door Sarah Vandoorne. Elk van hen heeft zijn eigen visie op de impact van de schoenenindustrie en samen discussiëren ze het onderwerp, op zoek naar een oplossing.

WORKSHOPS

13.30-16.30 | Batik en natural dye (Danszaal 1)

Tijdens deze workshop toont social engineer Rae Sita Pratiwi van Gold Raven je de kunst van Batik*. Je wordt ondergedompeld in de Indonesiche cultuur, terwijl je op een totaal nieuwe manier naar materialen leert kijken. Rae wil een gevoel van traagheid creëren tijdens het maken van het Batik-stuk, dat vervolgens geverfd zal worden met behulp van afvalmaterialen. Elke deelnemer krijgt z'n eigen stuk katoen mee naar huis als herinnering aan wat slow process betekent in hun dagelijks leven.

*Batik is een traditioneel Indonesische ambacht waarbij men met was op katoenen stof motieven en patronen tekent.

13.30-14.30 | Upcyclen van Afghaanse kledij (Danszaal 0)

Deze workshop wordt georganiseerd door Sanna Shirzad, afgestudeerd in mode aan Viso Gent. Ze maakt haar eigen traditionele Afghaanse (feest)kledij. Meestal recycleert ze oudere stukken, en geeft ze daarna met fijne snit en naad een nieuw verrassend leven. Allemaal in haar vrije tijd, met een groot hart voor fashion.

15.00-16.00 | Kledij in harmonie met het ecosysteem (Danszaal 0)

Desalegn Birara was curator van het Department of Ethnographic Heritage in het Nationaal Museum van Ethiopië. Hij geeft een workshop over hoe mensen in Ethiopië kledij - en dan vooral schoenen - gebruiken als manier om hun identiteit te uiten, en hoe de fashion-industrie is ingericht in Ethiopië. Bovendien zal hij on-the-spot een schoen vervaardigen. Niet te missen dus! Schrijf je hier in.

Doorlopend | Hoe doorprik je Greenwashing? (Leslokaal 1)

Greenwatte? Greendatte!

Ecologisch, ethisch, duurzaam ... de campagnes van modebedrijven vliegen ons om de oren. Maar wat klopt hier nu werkelijk van? Zijn dit slechts mooie praatjes of is er wel degelijk een verandering gaande? Sara Ceustermans (SKC), Klaar Degroote (WSM) en Hannelore Hillesum (WSM) nemen je mee op interactieve crashcourse. Kom samen met ons deze thema’s verkennen tijdens de workshop en waag je, tussen de workshops door, aan het belevingsspel.

Je vindt de workshop in De Centrale op 23 april 2022 om 14.30 uur en 16.30 uur.

Inschrijven: via hannelore.hillesum@wsm.be

Workshops afbeelding 2022 09 01 083838 ifpy
Sapeurs afbeelding

WORKSHOPS

Doorlopend

Een mooie duiding als a way of life, een uitdrukking voor het overwinnen van koloniale superioriteit, maar nu armoede.

Door hun stijl en kleurenpalet vergemakkelijken ze de worsteling van het dagelijkse leven en worden ze het symbool van geluk binnen hun gemeenschappen: ze zijn vlinders tussen de motten.

Maar anderen geloven dat deze daad en levenswijze een kleine sprankel van hoop brengt in een land waar soms alles verloren lijkt - dus waarom niet? Waarom zou een man overdag geen loodgieter zijn en 's nachts een dandy, of een flamboyante held. Het is hun 'joie de vivre'.

Vive La Sape!

CATWALK afbeelding
Exposities afbeelding 2022 03 25 121025 lmag

EXPO'S

Doorlopend | Music & fashion: a strong connection

Fotograaf Shalan Alhamwy sprak een reeks muzikanten aan om speciaal voor het Fair Fashion Fest een fashion statement te maken. Het resultaat is een verbluffende foto-expo, met o.a. Sioen, Farnoosh, Galina Velikova ...

Doorlopend | African fabrics als rode draad

Wanneer er in België wordt gesproken over Afrikaanse stoffen, gaat dit vaak maar over een zeer beperkte selectie ervan. Met deze expo willen we de diversiteit aan technieken en prints tonen, en zo je blik op 'African fabrics' verruimen.

Doorlopend | Hoe zetels stofferen?

De textielindustrie veranderen, daarvoor kijken we verder dan enkel kleding. Styliste Celestine Makanisa Kilula heeft een graduaat in bancaire studies en werd dankzij haar ouders gedurende meer dan veertig jaar ondergedompeld in de boeiende naai-ambacht. Met al deze kennis op zak heeft ze zich daarna verdiept en gespecialiseerd in het snijden en naaien zonder patroon. Kom tijdens Fair Fashion Fest haar skills bewonderen want neemt ze een aantal fauteuils onder handen.

Doorlopend | Paspoproute

De paspoppen staan doorheen De Centrale met werk van onder andere Soner Cetin, Sanna Shirzad, Lucie Kaisala, Liesl De Ridder en WZC De Liberteyt.

MODEMARKT

Doorlopend (Turbinezaal)

Op onze iconische Fair Fashion Market vind je de grootste verzameling eerlijke modemerken en duurzame ondernemers. Elk van hen komt met z'n mooiste collectie.

Iedereen kan er terecht, van volwassenen tot de allerkleinsten. Er is zelfs een vintage corner voor de liefhebbers van tweedehands, en een heleboel accessoires. Van duurzame brands tot lokale makelijen, kom ontdekken wat de Fair Fashion Market voor jou in petto heeft!

Noot: de ene helft van de modemarkt vind je in het Industriemuseum (1ste verdieping), de andere helft in De Centrale (Turbinezaal), ga dus zeker langs op beide locaties.

Modemarkt Centrale
Eten en drinken afbeelding Tekengebied 1

ETEN EN DRINKEN

Komaf Koffie

Komaf Koffie schenkt koffie met of zonder melk, maar áltijd met een babbel en een glimlach. De professionele barista’s van Komaf Koffie zijn nieuwkomers die graag hun koffiekunsten tonen bij jou. Speciaal voor het Fair Fashion Fest nemen ze het binnenplein van De Centrale onder handen. Daar kan je terecht voor muziek, snacks, drank en sfeer. Kom af!

Let's Save Food

Let's Save Food is een groep Gentenaren die actief voedselverspilling tegengaan. Ze halen over heel Gent voedseloverschotten op bij winkels, horeca, producenten of buren. Deze voeding verdelen ze aan buren en leveren ze aan verenigingen, acties of organisaties die armoede bestrijden. Kom proeven van hun engagement!

Uitdagingen Centrale

CHALLENGES

Doorlopend (De Oude Elektriciteitscentrale)

Challenge 1: Kledij op de kaart

Met deze challenge brengen we graag het land van kledingherkomst in kaart. Ga op zoek naar het etiketje in je kleding en ontdek waar je outfit is gemaakt. Plaats nadien een sticker van het land op onze wereldkaart. Als je bewust kleren koopt, plak je een groene sticker. Als je soms bewust koopt, maar het kan nog beter, plak je een gele sticker. Als je nog niet bewust koopt maar graag bijleert op Fair Fashion Fest, plak je een rode sticker op de wereldkaart.

Challenge 2: De voetafdruk van je kledingstuk

De bedoeling van deze challenge is om 5 soorten stoffen te rangschikken van meest ecologisch naar minst ecologisch op een magnetisch bord. De juiste antwoorden bevinden zich op de achterkant van de magnetische borden.

Challenge 3: Het verhaal achter je kleren

In deze challenge moeten bezoekers bij een voorgesteld kledingstuk een verhaaltje lezen. Bijvoorbeeld: er is een trui die gekocht is in een fast fashion shop, maar het kledingstuk wordt bijna elke week gedragen en gaat al bijna 2 jaar mee. Aan de andere kapstok hangt een kledingstuk van een slow fashion winkel, maar dat was een impulsieve aankoop en nu hangt het kledingstuk al maanden in de kleerkast. Wat vind jij het meest duurzaam? Gooi een muntje met jouw voorkeur en sta even stil bij het verhaal achter je kleren.

Challenge 4: Repairen maar! (met Repair Cafe)

Bij deze challenge voorziet Repair & Share een groot doek met kruisjes op. De bezoekers moeten op de kruisjes zo snel mogelijk een knoop naaien. Op het einde van de dag is het de bedoeling dat er een slogan/ boodschap tevoorschijn komt.

Challenge 5: Quiz met ons mee! (met Repair Cafe)

Deze challenge is een quiz die mensen bewust maakt over hun gebruik van kleren.

Locatie 2: Industriemuseum - Minnemeers 10

IM banner

SMALL TALKS

De Small Talks zijn er voor iedereen die graag in gesprek gaat met duurzame modepioniers of mensen die op één of andere manier het verschil maken. Tijdens deze intieme sessies is er vooral veel ruimte voor interactie tussen sprekers en publiek.

14.00 - 15.00 | De ziel van textiel (Zaal Remi, 4de verdieping)

Hilde Langeraert, conservator van het Industriemuseum, brengt het verhaal van textiel in Gent. Ken je de Galveston, UCO Braun of de Loutex nog? In de Gentse textielfabrieken waren honderd jaar terug nog zo’n 50.000 mensen aan de slag. Ontdek de ongekende verhalen van deze textiliens. Deze talk vind je op de drukkerijafdeling op de vierde verdieping van het museum, in zaal Remi.

15.00 - 16.00 | Krijg de klere (Zaal Remi, 4de verdieping)

Klerezooi is een doe-het-zelf-kledingwerkplaats en kledingdoorgeefwinkel in Merelbeke. Deze talk wordt een korte uiteenzetting van veelgestelde vragen aan de weggeefwinkel. Je krijgt een unieke kijk op de manier waarop we met kleding omgaan, en hoe we naar de mode-industrie kijken.

16.00 - 17.00 | Kleur bekennen (Zaal Remi, 4de verdieping)

Het kleuren van textiel is het meest vervuilende proces in de textielindustrie. In 2021 bezochten journalist Sarah Vandoorne en fotograaf Sarah Van Looy elf ondernemers die elk op hun eigen manier pionier zijn op het vlak van duurzame textielverf(technieken). Hun expo 'kleur bekennen' kan je heel het weekend aanschouwen in het museum. Door alternatieven af te beelden, tonen ze dat er meer duurzame manieren zijn voor het verven van textiel, zonder chemicaliën of zware metalen. Ontdek hun bevindingen tijdens deze inspirerende talk.

17.00 - 18.00 | How to know if a brand is ethical [ENG] (Zaal Remi, 4de verdieping)

Hier vertelt journalist, antropoloog en ethische content writer Tena over haar organisatie Thinking Threads. Ze vertelt hoe zij het verschil onderscheidt tussen merken die écht ethisch zijn, en welke niet. (Engelstalige talk)

Small talks afbeelding
Workshops afbeelding 2022 09 01 083838 ifpy

WORKSHOPS

14.00-17.00 | Swapping (Zaal Kazim, 2de verdieping)

Kledingruil is een win-win-win. Jouw miskopen of kleren waar je niet langer blij mee bent, maken iemand anders gelukkig, en jij krijgt er een nieuw stuk voor in de plaats. Dat is goed voor jou, voor de andere persoon en voor de planeet.

Ga tijdens deze clothing swap met jouw kledingstuks naar de kleine kamer naast de polyvalente ruimte (op dezelfde verdieping). Daar kan je van 13u tot 18u kleding brengen die je wil swappen. Nadien kan je à volonté snuisteren tussen de binnengebrachte kledingstukken.

14.00-18.00 | Inloopworkshop visible mending (Textielatelier, 3de verdieping)

Upcycling en textiel, een gouden combinatie! Tijdens dit atelier kan je proeven van verschillende textieltechnieken die je helpen om jouw kapotte kleren een tweede leven te geven. Een gat in je favoriete jeans? Met een mooie borduurtechniek maak je er net een eyecatcher van. Juist in het herstellen van je kledij ligt de schoonheid, een gouden randje als het ware! Breng gerust een eigen kledingstuk mee, maar geen nood, wij voorzien voldoende materiaal waarop je kan oefenen. Je kan doorlopend aansluiten in de textielafdeling op de derde verdieping.

De workshop wordt begeleid door textielontwerpers Janne Gistelinck en Sofie Verscheure.

14.00-18.00 | Tinkeren met textiel voor kinderen (5de verdieping)

Tinkeren is een speelse methodiek waarbij je aan de slag gaat met vrolijke materialen en fijne technieken. Zonder handleiding boks je zo je eigen creatie in elkaar. Speciaal voor Fair Fashion Fest leven we ons uit met restjes textiel. Je vindt ons in de Tinker Studio, op de vijfde verdieping van het museum.

Doorlopend | Photobooth

Elisa heeft een photobooth opgesteld zodat je een leuke foto en een souvenirtje van het Fair Fashion Fest krijgt! Strike a pose om te protesteren tegen de huidige mode-industrie!

EXPO'S

Doorlopend | Kassa Kassa! (1ste verdieping)

Maak kennis met de geschiedenis van consumptie en distributie van 1850 tot vandaag. Van de kruidenier om de hoek en de opkomst van supermarkten tot e-commerce, met veranderende beroepen, evoluties in koopkracht, marketing en reclame, logistiek en transport.

Doorlopend | Pagne Africain (3de verdieping)

Op de textielafdeling vind je de tentoonstelling Pagne Africain. Deze dompelt je onder in de rijke Afrikaanse textielcultuur. De veelzijdige verzameling Afrikaanse stoffen en kledingstukken van Nyanchama Okemwa vormt de basis voor deze expo. Ze treedt op als gastcurator en stelt een deel van haar privécollectie tentoon. Het resultaat is een kleurrijk overzicht aan stoffen in verschillende uitvoeringen en stalen, voorzien van achtergrondinformatie. Het Industriemuseum presenteert ook enkele stukken uit de eigen collectie. Textielstalen van Gentse fabrikanten voor de Afrikaanse markt belichten een vrijwel ongekend stukje textielgeschiedenis.

Doorlopend | 100% TEXTIEL (3de verdieping)

Textiel is overal en van alle tijden. Al eeuwenlang wordt er gesponnen, geweven, getuft, geborduurd, geklost, genaaid en gebreid. Ontdek in deze tentoonstelling hoe textiel wordt gemaakt. Van katoenpluis tot handdoek.

Doorlopend | Drie eeuwen grafische industrie (4de verdieping)

De uitgebreide drukkerijafdeling van het Industriemuseum neemt je mee naar de drukkerijen van weleer. Een wervelende reis doorheen drie eeuwen grafische industrie.

Doorlopend | Design with upcycled totebags (4de verdieping)

Fair Trade Belgium schreef, in samenwerking met Cosh, een wedstrijd uit voor creatieve zielen met een hart voor mode en duurzaamheid. De uitdaging was om katoenen zakjes te verzamelen en te verwerken in een origineel design. De laureaten van deze wedstrijd worden tentoongesteld tijdens het Fair Fashion Fest.

Doorlopend | Kleur bekennen (5de verdieping)

In 2021 bezochten journalist Sarah Vandoorne en fotograaf Sarah Van Looy elf ondernemers die elk op hun eigen manier pionier zijn op het vlak van duurzame textielverf(technieken). Hun expo 'kleur bekennen' kan je heel het weekend aanschouwen in het museum.

Doorlopend | Hennep & materiaalbibliotheek HoGent (5de verdieping)

De herintroductie van hennep als multifunctioneel, ecologisch en duurzaam gewas is wereldwijd in opmars. Het FTILab+ (van HoGent) tonen hennep als alternatieve vezel voor hoogwaardige textieltoepassingen en biocomposieten.

Doorlopend | Over mensen en machines (5de verdieping)

Twaalf mannen en vrouwen, geboren tussen 1660 en 1965, nemen je mee in een universeel verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden.

Doorlopend | Elisa Sanvito (5de verdieping)

Fotograaf Elisa Sanvito presenteert de foto-expositie rond de Slow Fashion Modeshow.

Doorlopend | Design Fest (doorheen het Industriemuseum)

De projecten en creaties die in het Industriemuseum doorgaan in kader van het Design Fest, zijn tijdens het Fair Fashion Fest gratis te bezichtigen. Het gaat om volgende expo's:

  • Amandine David (BE) - Weaving Code
  • Annelotte Lammertse (BE) - Zoom I, II, III, IV - Lijnen en breuken
  • Arteveldehogeschool (BE) - The BeeHive
  • Camille Paroissien (BE) / Kamish - VESTLAND
  • Fernando Laposse (MX) - Secret of Red x Pink Beasts x Totomoxtle
  • Fransje Gimbrère (NL) x Soft Connection Lab (BE) - Braid to Connect
  • Isabeau Goddé (BE) - No Time to Waste
  • KASK / HOGENT x Howest (BE) x OpenStructures (BE) - OpenStructures as a transversal project at KASK School of Arts
  • Laboratorium (BE) - Algae: Living Colours
  • Magalie Delbeke (BE) x Joanna Reuse (BE) - KNITTING SPACE
  • Manon Lambeens (BE) - Tunneltaal
  • Studio AMA (BE) - The Remake Sessions Alsico & Wardrobe
  • Studio RENS (NL) - RE-VIVE

Ontdek alle details via designfestgent.be.

Exposities afbeelding industrie museum
Modemarkt IM

MODEMARKT

Doorlopend (Zaal Elvira, 1ste verdieping)

Op onze iconische Fair Fashion Market vind je de grootste verzameling eerlijke modemerken en duurzame ondernemers. Elk van hen komt met z'n mooiste collectie.

Iedereen kan er terecht, van volwassenen tot de allerkleinsten. Er is zelfs een vintage corner voor de liefhebbers van tweedehands, en een heleboel accessoires. Van duurzame brands tot lokale makelijen, kom ontdekken wat de Fair Fashion Market voor jou in petto heeft!

Noot: de ene helft van de modemarkt vind je in het Industriemuseum (1ste verdieping), de andere helft in De Centrale (Turbinezaal), ga dus zeker langs op beide locaties.