Programme 2020

Discover the Fair Fashion Fest programme

Small Talks

2020 Small Talks

Deze editie staan er Small Talks op de planning. In deze sessies laten we mensen met een inspirerend en fair verhaal aan het woord. Dit kan variëren van ondernemers tot experts.

2020 B right

Bie Noé

Er is een groeiend bewustzijn. Voor meer en meer mensen vormt yoga en meditatie een onderdeel van hun leven. Ons terugtrekken in de natuur stond dan weer aangestipt als één van de grote trends voor 2020. Hoe draagt dit stijgend "bewust zijn" bij aan het verhaal van duurzame mode? Op welke manier helpt innovatie dit verhaal schrijven? Tijdens deze talk inspireert Bie jou graag tot mogelijke antwoorden op deze vragen. Want het echte verhaal schrijven we natuurlijk allemaal samen.

Bie Noé is duurzame mode inspirator. Met haar organisatie B.Right organiseert ze tours, talks en online wardrobe programma's.

Britt sustainabritley

Sustainabrittly (Britt Buseyne)

Haar motto is ‘minder moeite, meer impact’. Britt Buseyne is een sterke voorstander voor effectieve duurzaamheid: acties die relatief weinig effort kosten maar wel een grote impact kunnen hebben op een duurzamere samenleving. Sinds een drietal jaar is ze bezig met een duurzame levensstijl en dit jaar vertelt ze maar ze daar maar al te graag meer over op het Fair Fashion Fest. Als consument kunnen we wel degelijk een impact maken door te kopen bij ethische merken. Welke verantwoordelijkheid hebben wij als consument? Britt snijdt het onderwerp met ons aan.

Laura from the desert

Laura From The Desert (Laura Van de Woestyne)

Huren we binnenkort massaal kleren en maken we gebruik van een abonnement? Hoe kunnen we daarbij nog meer inzetten op duurzame materialen? Laura Van De Woestyne is een blogger op reis naar een afvalvrije levensstijl en een influencer met een missie. Ze schrijft ze over tips & tricks om meer zero waste te leven en op Instagram deelt ze haar ervaringen rond eerlijke, duurzame kledij met haar volgers. Op het Fair Fashion Fest heeft ze het met ons over de toekomst van fashion en welke mogelijkheden zij ziet in een meer circulair model.

Portret Emilia

Emilia Cantero van Mixua

Ook Emilia Cantero van ecotours Mixua zal ons vergezellen bij de Small Talks op het Fair Fashion Fest! Met Mixua biedt ze in verschillende steden, waaronder Gent, eco lifestyle tours aan. Duurzaamheid is geen zwart/wit verhaal volgens Emilia. Het is vaak niet duidelijk of een product al dan niet ecologisch is en het antwoord is vaak ook geen ja/nee antwoord. Ze geeft ons op het festival dan ook maar al te graag tips over hoe we die informatie kunnen vinden.

Studio ama

SORAYA WANCOUR

Soraya Wancour is een ontwerper en werd ondernemer via haar Start-up Studio AMA.
Ze werkte in de high- en low-end mode- en textielindustrie. Ze streeft naar een alternatief binnen de modesector die maar al te vaak gebouwd is op uitbuiting van mens en milieu. Ze bouwt aan een sociaal en circulair businessmodel om de industrie verder in transitie te brengen. De AMA-collectie is gemaakt van reststoffen uit de lokale textielindustrie. Het ontwerp is aangepast aan de mogelijkheden van een lokale sociale werkplaats, waar de kleding wordt gemaakt door mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Volgens Soraya is transparantie de sleutel naar een duurzamer modelandschap. Een open kijk op de waardeketen beïnvloedt consumentengedrag zoals consumenten de markt dicteren.

2020 Small Talk Hack2

Syham Boutrahi, Deniza Miftari en Olu Vandenbussche

#HACKmode is één van de co-creatie trajecten van kenniscentrum ARhus (Roeselare) om kennis over mode en ondernemerschap op speelse wijze te delen met jongeren. In wekelijkse gratis workshops gaan we samen aan de slag met verschillende ontwerptechnieken. De workshops worden begeleid door textielontwerpster Olu Vandenbussche uit Gent en ‘local hero’ Syham Boutrahi. Syham is modestudente en heeft een eigen mini-onderneming ‘Retouche-Moi’. Door jongeren mee de koers van het traject en de inhoud van de workshops te laten bepalen, geven we hen een sense of ownership. Binnen het traject ligt de nadruk op duurzame materialen en technieken.

Tijdens deze talk lichten Syham Boutrahi, Deniza Miftari van ARhus en Olu Vandenbussche toe hoe je een duurzaam modetraject opzet, wat de valkuilen en uitdagingen zijn en hopen ze anderen te inspireren.

Designer Caro

Caro Peirs

Caro Peirs is sociaal werker en schoenontwerper. Het beste van die twee werelden combineert ze in het schoenenmerk Tropas. En eigenlijk gaat het niet om de schoenen op zich. De schoenen zijn een middel om aan te tonen dat leven en ondernemen evengoed sociaal, duurzaam en circulair kunnen zijn. Niet toevallig is tropas de Spaanse term voor troepen. Samen met haar believers, volgers en klanten vormt Caro een Army of Love dat de wereld voor iedereen mooier en beter maakt. Er is geen andere weg dan samen. Samen met elkaar en met de planeet.

foto: © https://www.prosto.be