Programme 2020

Discover the Fair Fashion Fest programme

Fair Fashion Talks

Christophe Ramont en Lotte Philipsen ontvangen duurzame modepioniers

Tijdens de Fair Fashion Talks kan je komen luisteren naar experts op vlak van duurzaamheid en interessante panelgesprekken bijwonen. Vervolgens wandel je buiten met tal van nieuwe inzichten en informatie.

20191129 FFT Lotte Philipsen

Lotte Philipsen van KnackWeekend.be getuigt als modejournalist over de mooie en minder mooie kant van de fashion-wereld. Ze schrijft over de nieuwste innovaties, maar vooral ook over de mensen achter de modemerken. Tijdens het Fair Fashion Fest leidt ze de online panelgesprekken in goede banen.

Blind Getrouwd Christophe 02 kl

Christophe Ramont raakte tijdens de vorige lockdown bekend als fairtrade-ambassadeur via het vtm-programma Blind Getrouwd, maar werkt achter de schermen al jaren rond eerlijke handel. Als één van de sleutelfiguren achter de Gent Fair Trade-campagne is hij de uitgelezen persoon om de modesector onder de loep te nemen, samen met enkele prominente activisten en pioniers.

Foto: ©vtm

Christophe in gesprek met Bego Demir (26/11 - 19u30)

Bego

Als tienerjongen startte Bego in een jeansfabriek waar hij uiteindelijk bijna de helft van zijn longcapaciteit verloor. Maar een reden om bij de pakken te blijven zitten was dat alles behalve. Bego richtte in 2008 Schone Kleren Campagne Turkije op en recent stampte hij ‘Bego Jeans’ uit de grond.

2020 Deadly denim1

Jeans; de killer in je kleerkast? (26/11 - 20u00)

Van Killer Jeans tot Deadly Denim, jeans staan al jaar en dag in het centrum van campagnes en acties omwille van de mensenrechtenschendingen en milieuverontreiniging. Lotte Philipsen (Knack Weekend online) gaat verder door op de getuigenis van Bego Demir. Ze spreekt met Sara Ceustermans (Schone Kleren Campagne), David Devriendt (Nina) en Eva Engelen (HNST) over de positie van jeans in de modesector vandaag.

Christophe in gesprek met Luciana Duarte (27/11 - 19u30)

Luciana Duarte

Professor en sociaal activiste Luciana Duarte (Ethical Fashion Brazil) neemt de impact van de mode-industrie op het amazonewoud onder de loep. Kan de logica van het kapitalisme de logica van inheemse volkeren ontmoeten? Hoe ontwikkel je een modebedrijf midden in het Amazone-regenwoud en welke uitdagingen komen daar bij te kijken? Met meer dan 10 jaar ervaring als ontwerper en adviseur op ethische en duurzame wijze, deelt de onderzoekster haar ervaring en kennis met ons.

Gent FF 2736

België; Fair Fashion-pionier op politiek vlak, of lopen we hopeloos achter? (27/11 - 20u00)

Onze buurlanden voerden de voorbije jaren wetgeving in met als doel moderne slavernij uit de wereld te helpen. In België blijft het ondertussen oorverdovend stil op politiek niveau. Actiegroepen, middenveld, bedrijven of de overheid, wie kan deze stilstand doorbreken? Wie zit in een sleutelpositie om onze kleren -eindelijk- proper schoon te maken? Lotte Philipsen gaat erover in gesprek met Valerie Geluykens (JBC), Wouter De Vriendt (Kamercommissie buitenlandse betrekkingen, federaal parlementslid Groen) en Laura Eliaerts (ACV).

Christophe in gesprek met Sarah Ditty (28/11 - 19u30)

Sarah Ditty FQT Intro

Sarah Ditty werkt al tien jaar rond maatschappelijke verantwoordelijkheid en ecologische duurzaamheid in de modesector. Ze is beleidsdirecteur bij Fashion Revolution London en ontwikkelde de Fashion Transparency Index, een jaarlijkse evaluatie van grote globale kledingmerken op basis van hun transparantie over de toeleveringsketen. Tijdens haar talk zal ze vertellen waarom een fashion revolution meer dan ooit van belang is, welke vooruitgang ze boekten, de resultaten van de index dit jaar en waarom en hoe mensen betrokken kunnen raken.

Markus spiske n52 HL8hmsdg unsplash

Ethisch shoppen; Kunnen we onszelf een duurzame planeet kopen? (28/11 - 20u00)

Tatiana De Wée (Fashion Revolution Belgium), Dr. Aurélie Van de Peer, Nina Spooren (Just Hazel) en Sophie Tack (Oxfam Magasins Du Monde) gaan na hoe we als consument een verschil kunnen maken. Veel mensen willen immers wel ethisch en ecologisch consumeren, maar zien door de bomen het bos niet meer.

Face2 Face

Face2Face: Sven Pichal spreekt met Murielle Scherre, Athit Kong & Sara Ceustermans (28/11 - 21u00)

Murielle Scherre, de eigenzinnige ontwerpster achter het duurzame lingeriemerk la fille d’O kiest resoluut voor ‘Made in België’. Waarom? En welke prijs betaalt ze om haar principes niet los te laten?

Athit Kong, Cambodjaanse vakbondsleider van de kledingvakbond C.CAWDU werkte vroeger zelf in een kledingfabriek, maar neemt het nu op tegen grote kledingmerken als H&M en Adidas om leefbare lonen en sociale bescherming af te dwingen voor de stiksters van onze kleren.

Als afsluiter van het zaterdagavondprogramma van het Fair Fashion Fest krijgen we een inspirerend videoportret te zien van de man achter de vakbondsleider. Nadien gaat Murielle Scherre in gesprek met Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne. Over de perverse gevolgen van fast fashion en hoe de coronacrisis dit nog extremer heeft gemaakt. Het kan ook anders. Maar hiervoor is er finaal nood aan wetgeving die bedrijven verplicht om aan ketenzorg te doen.

Journalist Sven Pichal neemt plaats aan tafel als moderator.

Deze sessie kwam tot stand in het kader van de #makechangehappen-campagne, en is een initiatief van WSM, in samenwerking met 11.11.11, ACV, beweging.net, Schone Kleren Campagne en Gent Fair Trade.

Christophe in gesprek met Kalpona Akter (29/11 - 19u30)

Kalpona

Kalpona Akter is een arbeidsactivist in Bangladesh. Ze is de oprichter en uitvoerend directeur van het Bangladesh Centre for Workers Solidarity. Ze ontving de Alison Des Forges-prijs van Human Rights Watch voor buitengewoon activisme.

2020 Dissolving the ego of fashion

Gesprek: Dissolving the ego of fashion (29/11 - 20u00)

Kunnen we nog een betekenisvolle relatie aangaan met onze spullen, en hoe doen we dat? In een interview door dr. Aurélie Van de Peer heeft dr. Daniëlle Bruggeman het over een nieuw model voor de mode- en textielindustrie, dat draait rond ‘emotionele duurzaamheid’.

Als modelector aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem zal de dr. Daniëlle Bruggeman het over ‘emotionele duurzaamheid’ hebben. In een interview door dr. Aurélie Van de Peer pleit ze voor een humaner modesysteem en gaat ze in op hoe we een betekenisvolle relatie met het materiële kunnen aangaan. Enerzijds zijn we volgens Bruggeman heel materialistisch ingesteld en bijna geobsedeerd door onze producten, anderzijds gaan we er onverantwoordelijk mee om en gaan we voorbij aan de intrinsieke waarde van een kledingstuk. In het interview zal ze ons vertellen over het onderzoeksproject 'Emotioneel Duurzaam Design' en wat zij vooropstelt als een nieuwe weg voor de modewereld.