Speakers 2020

Below you will find the speakers of the Fair Fashion Fest in 2020.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van het programma van het volgende Fair Fashion Fest? Volg ons dan zeker op Facebook en Instagram.

2018 FFF talks
Fff2018 logos
IMG 3495

Alexandra De Raeve

Alexandra De Raeve is Master in Textile Engineering, heeft meer dan 25 zowel nationale als internationale onderzoeksprojecten gecoördineerd, is (co)-auteur van verschillende publicaties en heeft haar onderzoekswerk gepresenteerd op meer dan 10 internationale conferenties. Vandaag is ze de coördinator van het HOGENT onderzoekscentrum FTILAB+. Daarnaast bekleedt ze een docentfunctie in de opleidingen Modetechnologie en Textieltechnologie aan HOGENT.


Aurelie 20

Aurélie Van de Peer

dr. Aurélie Van de Peer is modewetenschapper, schrijver en docent. Ze schrijft en denkt over mode als filosofisch concept, als sociaal fenomeen en als industrie. Haar werk verscheen in verscheidene academische en journalistieke media, zoals Fashion Theory, Charlie Magazine, Vestoj, Metropolis M en Extra Extra Magazine.

Bekijk de (panel)gesprek(ken) met Aurélie op zaterdag 28/11 en zondag 29/11 om 20u. Klik hier voor meer info.

foto: © Sarah Van Looy

Bego

Bego Demir

Als tienerjongen startte Bego in een jeansfabriek waar hij uiteindelijk bijna de helft van zijn longcapaciteit verloor. Maar een reden om bij de pakken te blijven zitten was dat alles behalve. Bego richtte in 2008 Schone Kleren Campagne Turkije op en recent stampte hij ‘Bego Jeans’ uit de grond.

Bekijk het gesprek met Christophe en Bego op donderdag 26/11 om 19u30. Klik hier voor meer info.

2020 B right

Bie Noé

Er is een groeiend bewustzijn. Voor meer en meer mensen vormt yoga en meditatie een onderdeel van hun leven. Ons terugtrekken in de natuur stond dan weer aangestipt als één van de grote trends voor 2020. Hoe draagt dit stijgend "bewust zijn" bij aan het verhaal van duurzame mode? Op welke manier helpt innovatie dit verhaal schrijven? Tijdens deze talk inspireert Bie jou graag tot mogelijke antwoorden op deze vragen. Want het echte verhaal schrijven we natuurlijk allemaal samen.

Bie Noé is duurzame mode inspirator. Met haar organisatie B.Right organiseert ze tours, talks en online wardrobe programma's.

Designer Caro

Caro Peirs

Caro Peirs is sociaal werker en schoenontwerper. Het beste van die twee werelden combineert ze in het schoenenmerk Tropas. En eigenlijk gaat het niet om de schoenen op zich. De schoenen zijn een middel om aan te tonen dat leven en ondernemen evengoed sociaal, duurzaam en circulair kunnen zijn. Niet toevallig is tropas de Spaanse term voor troepen. Samen met haar believers, volgers en klanten vormt Caro een Army of Love dat de wereld voor iedereen mooier en beter maakt. Er is geen andere weg dan samen. Samen met elkaar en met de planeet.

foto: © https://www.prosto.be

OW Danielle Bruggeman AF 2145 lrcrop

Daniëlle Bruggeman

dr. Daniëlle Bruggeman is cultuurwetenschapper en Professor of Fashion bij ArtEZ University of the Arts in Arnhem, Nederland. Zij geeft onderwijs bij de MA Fashion Strategy van ArtEZ en leidt tevens het Centre of Expertise Future Makers. Het ArtEZ Fashion Professorship doet onderzoek naar alternatieve ontwerp- en systeembenaderingen, de menselijke dimensie van mode en een nieuwe omgang met materialen en materialiteit. De publicatie 'Dissolving the Ego of Fashion: Engaging with Human Matters' (2018, ArtEZ Press) biedt een diepgaande introductie van deze onderzoeksthema's.

Bekijk het gesprek met Daniëlle op zondag 29/11 om 20u. Klik hier voor meer info.

David devriendt

David Devriendt

Als modejournalist ziet David het als zijn taak om de nieuwe ontwikkeling door te spelen aan het grote publiek.

Bekijk het panelgesprek met David op donderdag 26/11 om 20u. Klik hier voor meer info.

E Milia mixua

Emilia Cantero

Ook Emilia Cantero van ecotours Mixua zal ons vergezellen bij de Ted Talks op het Fair Fashion Fest! Met Mixua biedt ze in verschillende steden, waaronder Gent, eco lifestyle tours aan. Duurzaamheid is geen zwart/wit verhaal volgens Emilia. Het is vaak niet duidelijk of een product al dan niet ecologisch is en het antwoord is vaak ook geen ja/nee antwoord. Ze geeft ons op het festival dan ook maar al te graag tips over hoe we die informatie kunnen vinden.

HNST TEAM Eva Engelen 2

Eva Engelen

Eva is gepassioneerd door de intersectie van circulariteit en mode. Ze gelooft dat innovatie, respect en samenwerking cruciaal zijn in de transitie naar een duurzamere textiel industrie. Als Sustainability & Product Manager bij HNST staat ze in voor de ontwikkeling en productie van hun circulaire jeans.

Bekijk het panelgesprek met Eva op donderdag 26/11 om 20u. Klik hier voor meer info.

Kalpona

Kalpona Akter

Kalpona Akter is een arbeidsactivist in Bangladesh. Ze is de oprichter en uitvoerend directeur van het Bangladesh Centre for Worker Solidarity. Ze ontving de Alison Des Forges-prijs van Human Rights Watch voor buitengewoon activisme.

Bekijk het gesprek met Christophe en Kalpona op zondag 29/11 om 19u30. Klik hier voor meer info.

LE foto 1

Laura Eliaerts

Laura Eliaerts werkt voor ACV-CSC International, de Dienst Internationale en Europese Betrekkingen van het ACV-CSC. Ze werkt voornamelijk rond het thema “mandatory human rights due diligence”, of kortweg “zorgplicht”. Voor het ACV, de grootste vakbond van België met meer dan 1.6 miljoen leden, is wetgeving rond verplichte ketenzorg dan ook een prioriteit.

Bekijk het panelgesprek met Laura op vrijdag 27/11 om 20u. Klik hier voor meer info.

Laura from the desert

Laura From The Desert

Huren we binnenkort massaal kleren en maken we gebruik van een abonnement? Hoe kunnen we daarbij nog meer inzetten op duurzame materialen? Laura Van De Woestyne is een blogger op reis naar een afvalvrije levensstijl en een influencer met een missie. Ze schrijft ze over tips & tricks om meer zero waste te leven en op Instagram deelt ze haar ervaringen rond eerlijke, duurzame kledij met haar volgers. Op het Fair Fashion Fest heeft ze het met ons over de toekomst van fashion en welke mogelijkheden zij ziet in een meer circulair model.

Luciana Duarte

Luciana Duarte

Professor en sociaal activiste Luciana Duarte (Ethical Fashion Brazil) neemt de impact van de mode-industrie op het amazonewoud onder de loep. Kan de logica van het kapitalisme de logica van inheemse volkeren ontmoeten? Hoe ontwikkel je een modebedrijf midden in het Amazone-regenwoud en welke uitdagingen komen daar bij te kijken? Met meer dan 10 jaar ervaring als ontwerper en adviseur op ethische en duurzame wijze, deelt de onderzoekster haar ervaring en kennis met ons.

Bekijk het gesprek met Christophe en Luciana op vrijdag 27/11 om 19u30. Klik hier voor meer info.

Nina

Nina Spooren

Nina is een world saver sinds jaar en dag. Ze wilde bij de VN gaan werken of in de politiek gaan maar zag daar stiekem wel wat tegenop. Toen bleek dat die plannen niet al te realistisch waren ontdekte ze gelukkig fair trade en zag het licht. Verandering begint namelijk bij onszelf en wat is leuker dan beginnen met je outfits en een stuk (h)eerlijke chocoladetaart? Nina’s favoriete maaltijd van de dag is dus het dessert! Ze houdt ook van schattige filmpjes van dieren en baby’s (wie niet?). Sinds kort heeft ze dan ook haar handen extra vol met haar eigenste mininini.

Bekijk het panelgesprek met Nina op zaterdag 28/11 om 20u. Klik hier voor meer info.

Foto Olu

Olu Vandenbussche

Olu Vandenbussche is een textielontwerpster uit Gent. Met haar bedrijf Manel geeft ze trainingen rond digitaal textiel- en modeontwerpen. Daarin leer je hoe je textielprints ontwerpt met computersoftware, of lookbooks maakt om je modecollectie voor te stellen. Daarnaast begeleidt ze regelmatig ontwerp trajecten voor jongeren en kansengroepen met textiel als rode draad. In al haar workshops ligt de nadruk op duurzaamheid en co-creatie.

20170427_FFT4_Sara-Ceustermans

Sara Ceustermans

Sara Ceustermans is sinds 2014 coördinator van de Schone Kleren Campagne in Vlaanderen. De Schone Kleren Campagne maakt deel van het internationale netwerk de Clean Clothes Campaign, dat zich inzet om de arbeidsomstandigheden in de kledingsector te verbeteren. De Clean Clothes Campaign voert momenteel campagne voor meer transparantie in de sector en voor leefbare lonen voor kledingarbeid(st)ers. Kledingmerken én overheden hebben daarin een belangrijke rol te spelen.

Bekijk het panelgesprek met Sarah op donderdag 26/11 om 20u. Klik hier voor meer info.

Sarah Ditty FQT Intro

Sarah Ditty

Sarah Ditty werkt al tien jaar rond maatschappelijke verantwoordelijkheid en ecologische duurzaamheid in de modesector. Ze is beleidsdirecteur bij Fashion Revolution London en ontwikkelde de Fashion Transparency Index, een jaarlijkse evaluatie van grote globale kledingmerken op basis van hun transparantie over de toeleveringsketen.. Tijdens haar talk zal ze vertellen waarom een fashion revolution meer dan ooit van belang is, welke vooruitgang ze boekten, de resultaten van de index dit jaar en waarom en hoe mensen betrokken kunnen raken.

Bekijk het gesprek met Christophe en Sarah op zaterdag 28/11 om 19u30. Klik hier voor meer info.

Sophie Tack just hazel

Sophie Tack

Sophie Tack is directrice Partners-Campagne-Communicatie van Oxfam-Magasins du monde, de Franstalige zusterorganisatie van Oxfam-Wereldwinkels. Oxfam-Magasins du monde is gespecialiseerd in non food producten, werkt samen met meer dan 30 eerlijke handelspartners in het Zuiden, is een netwerk van meer dan 60 winkels en 4000 vrijwilligers in Franstalig België. Sophie is eveneens lid van de board van WFTO (World Fair Trade Organisation) en van FTAO (Fair Trade Advocacy Office).

Bekijk het panelgesprek met Sophie op zaterdag 28/11 om 20u. Klik hier voor meer info.

Studio ama

Soraya Wancour

Soraya Wancour is een ontwerper en werd ondernemer via haar Start-up Studio AMA.
Ze werkte in de high- en low-end mode- en textielindustrie. Ze streeft naar een alternatief binnen de modesector die maar al te vaak gebouwd is op uitbuiting van mens en milieu. Ze bouwt aan een sociaal en circulair businessmodel om de industrie verder in transitie te brengen. De AMA-collectie is gemaakt van reststoffen uit de lokale textielindustrie. Het ontwerp is aangepast aan de mogelijkheden van een lokale sociale werkplaats, waar de kleding wordt gemaakt door mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Volgens Soraya is transparantie de sleutel naar een duurzamer modelandschap. Een open kijk op de waardeketen beïnvloedt consumentengedrag zoals consumenten de markt dicteren.

Britt sustainabritley

Sustainabrittly

Haar motto is ‘minder moeite, meer impact’. Britt Buseyne is een sterke voorstander voor effectieve duurzaamheid: acties die relatief weinig effort kosten maar wel een grote impact kunnen hebben op een duurzamere samenleving. Sinds een drietal jaar is ze bezig met een duurzame levensstijl en dit jaar vertelt ze maar ze daar maar al te graag meer over op het Fair Fashion Fest. Als consument kunnen we wel degelijk een impact maken door te kopen bij ethische merken. Welke verantwoordelijkheid hebben wij als consument? Britt snijdt het onderwerp met ons aan.

120233328 10164066830485231 1078336062412703331 n

Tatiana De Wée

Tatiana De Wée, co-founder en coördinator van Fashion Revolution Belgium, is een duurzame mode-activiste in hart en nieren. Samen met enkele gepassioneerde vrijwilligers, probeert ze hot topics binnen de mode-industrie naar het brede publiek te brengen om zo samen toe te werken naar een industrie die zowel mens als milieu vóór groei en winstmaximalisatie zet.

Bekijk het panelgesprek met Tatiana op zaterdag 28/11 om 20u. Klik hier voor meer info.

Valerie Geluykens min

Valerie Geluykens

Valerie Geluykens is CSR manager bij de Claes Retail Group. Ze is dus de drijvende kracht achter duurzaamheid bij de merken JBC, Mayerline, en sinds kort ook CKS.
Als CSR manager is ze verantwoordelijk voor het uitzetten van de strategie rond duurzaamheid en de implementatie hiervan door het leiden van projecten, communiceren rond duurzaamheid intern en extern,…

Hiernaast is ze als persoon ook gepassioneerd door duurzaamheid. Valerie ’s eigen purpose is duidelijk aanwezig: mens, planeet en mode. Bij de CRG group heeft ze de juiste connectie gevonden want binnen de merken van de groep is ondernemen met respect al vanaf het begin de hoeksteen.

Bekijk het panelgesprek met Valerie op vrijdag 27/11 om 20u. Klik hier voor meer info.

Wouter Devriendt 4 3

Wouter De Vriendt

Wouter De Vriendt is sinds 2007 parlementslid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waar hij werkt rond buitenlandse zaken (inclusief ontwikkelingssamenwerking).

Bekijk het panelgesprek met Wouter op vrijdag 27/11 om 20u. Klik hier voor meer info.